Konferencija za novinare povodom nastupa nakladnika iz Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu

Povodom nastupa nakladnika iz Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu od 19. do 23. listopada, Ministarstvo kulture organizira na konferenciju za novinare koja će se održati u utorak, 11. listopada 2016. godine, u 11 sati u Ministarstvu kulture (Velika dvorana, 1. kat).

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu (MSKF) najvažnija je svjetska godišnja manifestacija izdavača knjiga koja se 68. put održava od 19. do 23. listopada 2016. godine. Sajam je glavno mjesto susreta stručnjaka iz nakladništva i najvažnije svjetsko tržište knjiga. Izdavači, nakladnici, agenti, vlasnici autorskih prava i licencija, filmski producenti, knjižari, autori, prevoditelji i dr. okupljaju se kako bi zajedno surađivali i poslovali. Na Sajmu izlaže oko 7000 nakladnika iz više od 130 zemalja svijeta. Prva dva dana posvećena su poslovnim susretima, a potom se Sajam otvara najširoj publici. Ukupno ga posjeti oko 300.000 posjetitelja i 10.000 novinara.
 
Ovogodišnji hrvatski nastup u Frankfurtu organiziraju Ministarstvo kulture RH i udruga Brod kulture iz Zagreba. Tema je ovogodišnjega nastupa „Hrvatska: povijest ‒ kultura ‒ život“, a poseban je naglasak na predstavljanju sedam mladih hrvatskih pisaca pod motom „Oni dolaze – 7 veličanstvenih mladih autora“. Na Sajmu će sudjelovati Katja Grcić, Iva Tkalec, Ružica Aščić, Borna Vujčić, Valent Pavlić, Ivan Jozić i Zoran Antičević, sve redom vrlo mladi i talentirani autori čije su knjige već osvojile Hrvatsku. Upravo je ovogodišnja tema nastupa – promidžba mladih nada hrvatske književne scene ‒ nužna zbog popularizacije mladih autora koji svojim već objavljenim djelima i nagradama dokazuju kako hrvatska književna scena ima budućnost, a na nama je pružiti im priliku za predstavljanje na inozemnoj sceni.
 
Svjesni važnosti nastupa na Sajmu u Frankfurtu, a u želji da vizualno osvježimo i moderniziramo nastup Hrvatske, za osmišljavanje cjelokupna izgleda štanda i svih promidžbenih materijala odabrali smo mladu i uspješnu hrvatsku dizajnericu Dragu Komparak. Tako će Hrvatska na MSFK-u na moderno uređenome prostoru od 48 m², uz najnoviju produkciju naših 20-ak nakladnika, predstaviti i hrvatski dizajn (namještajem) te kulturni turizam (putem 13 velikih postera hrvatskih gradova i atrakcija uz fotografije autora koji nastupaju na Sajmu). Osim predstavljanja knjiga hrvatskih autora i novih izdanja nakladnika, bit će održan i niz razgovora s autorima, urednicima, novinarima. Kao kruna događanja 20. listopada bit će organiziran domjenak za visoke goste iz svijeta književnosti – autore, knjižare, distributere, prevoditelje, diplomate i ostale uzvanike.
 
Konferenciji za medije prisustvovat će ministar kulture RH dr. sc. Zlatko Hasanbegović, zamjenica ministra dr. sc. Ana Lederer, predsjednik udruge Brod kulture Igor Gerenčer, Boris Hajoš, odgovoran za odnose s javnošću u organizaciji nastupa Hrvatske na Sajmu, dizajnerica štanda i nastupa Draga Komparak te mladi hrvatskih pisci Iva Tkalec, Borna Vujčić, Ivan Jozić i Zoran Antičević.

Najave