Konstrukcijskom i cjelovitom obnovom dižemo sigurnosnu razinu obnovljenih zgrada u Zagrebu

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/27 studenog/VRH_3867.jpg

"Ovo je sjajan primjer dobre suradnje i odlično iskorištenih sredstava", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otvorenja zgrade Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, obnovljene po modelu cjelovite obnove.

Kazao je da je nakon velikih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu započet zahtjevan proces obnove, istaknuvši da trenutno imamo 1.330 projekata obnove vrijednih 3,3 milijarde eura.
 
Poručio je da sredstva koja ulažemo dolaze iz više izvora. Glavni dio iz Fonda solidarnosti EU, drugi dio je Nacionalni program oporavka i otpornosti, zatim sredstva iz Državnog proračuna te iz drugih izvora, poput zajmova Svjetske banke.
 
"Nismo htjeli samo vratiti zgrade u prijašnje stanje, već je Vlada donijela stratešku odluku o konstrukcijskoj i cjelovitoj obnovi", kazao je premijer. Naglasio je da tako dižemo sigurnosnu razinu obnovljenih zgrada koje su, uglavnom, u središtu Zagreba i kulturno su dobro.
 
U cijelosti iskorištena sredstva iz Fonda solidarnosti EU
 

Osvrnuo se i na odluku Europske komisije kojom je produljen rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, istaknuvši kako su ta sredstva iskorištena u cijelosti.
 
"Drago mi je što smo ušli u završnu fazu obnove koja će omogućiti Zagrebu znatno sigurniju i svjetliju znanstvenu perspektivu, posebno kada govorimo o infrastrukturi", ocijenio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja te ministru Radovanu Fuchsu na angažmanu na obnovi zgrada obrazovnih i znanstvenih ustanova - od vrtića, škola, sportskih dvorana do fakulteta.
 
"Većina tih radova je u tijeku, neki su i gotovi", dodao je premijer, naglasivši da će ta obnova omogućiti Zagrebu optimističan pogled u budućnost te, u konačnici, bolje preduvjete i za profesore i za studente.
 
Uspomena na nobelovca Vladimira Preloga
 

"Posebno mi je drago mi je što je obnovljen ovakav fakultet, koji njeguje uspomenu na velikog nobelovca, Vladimira Preloga, koji nam je trajna inspiracija", zaključio je predsjednik Vlade čestitavši svima koji su sudjelovali u projektu cjelovite obnove Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.
 
Uz premijera na svečanosti je bio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Pisane vijesti