Koordinacija svih tijela je na puno višoj razini, ove godine 98% hektara manje pod požarima nego lani

  • Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/20 kolovoza/H20180820011553.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića posjetio  Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama. 

Nakon prezentacije rada Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, s osvrtom na dosadašnji tijek požarne sezone te obilaska situacijskog središta, predsjednik Vlade dao je izjavu za medije. 

 

Ove godine 98% hektara manje pod požarima nego lani

 

Podsjetio je da je prije deset mjeseci upravo ovdje održana velika konferencija na kojoj su svi dionici procesa, od vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, jedinica lokalne i područne samouprave izvukli određene poruke najveće požarne sezone koja je Hrvatsku pogodila u 2017. godini. 

 

"Na puno viši stupanj podigli smo elemente sinergije, koordinacije i integracije svih dionika. Danas, na svojevrsnom prolaznom vremenu provedbe programa Vlade, glede protupožarne sezone, čak je 98% hektara manje bilo pod požarima, nego lani", kazao je premijer. 

 

Važnost preventivnog djelovanja

 

Naglasio da je za daleko manji broj požara između ostalog zaslužna i izvrsna koordinacija koja postoji, a prije svega preventivno djelovanje, u suradnji s gradovima, općinama, županijama, s Hrvatskim šumama, s Hrvatskom elektroprivredom, željeznicom, cestama, Odašiljačima i vezama.

 

"I ulaganje u tehničke sposobnosti, u smislu bespilotnih letjelica, kamera koje su postavljene u situacijskom središtu, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, omogućuje da reagiraju brzo uz angažiranje manje snage. Na taj način dodatno se podiže sigurnost i građana i turista koji posjećuju Hrvatsku", kazao je.

 

Predsjednik Vlade još jednom je zahvalio na požrtvovnosti hrvatskim vatrogascima, policajcima, vojnicima i svim dobrovoljcima koji su sudjelovali u različitim akcijama gašenja požara i njihovoj prevenciji tijekom ovoga ljeta. 

 

Dodatno osposobljavanje svih dionika

 

"Možemo za sada biti zadovoljni i učinit ćemo sve da i ostatak ovih vrućih tjedana prođe s ovako niskim intenzitetom kao do sada. U idućem ćemo programu nastojati dodatno osposobiti sve nužne dionike ovoga procesa, osigurati odgovarajuća financijska sredstva i povećati sigurnost naših građana. Iza nas je godina u kojoj je bilo i požara i poplava i leda, sve smo to uspjeli riješiti. Mislim da je naš sustav domovinske sigurnosti pokazao i kroz aktivnu primjenu, operativnu suradnju, financijska sredstva, i ono što je najvažnije visok moral i angažman svih koji su uključeni, da kvalitetno funkcionira i na tom tragu, očekujem da nastavimo i dalje", poručio je predsjednik Vlade. 

 

 

Jačanje kapaciteta svih kojima je potrebna dodatna pomoć

 

Upitan o dva vatrogasna vozila poslana u Omiš, predsjednik Vlade kazao je da je, u manje od 24 sata otkako su dva vatrogasna vozila izgorjela u požaru blizu Omiša, Vlada reagirala žurno i u manje od 24 sata, nakon razgovora s vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Glavinom, predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom, glavnim vatrogasnim zapovjednikom Hrvatske Tucakovićem dva su vozila upućena u Omiš. "Osigurat ćemo da Omiš ima potrebna sredstva u protupožarnoj sezoni, a naravno da ćemo dizati kapacitet i ostalih gradova i općina kojima je potrebna dodatna pomoć", naglasio je predsjednik Vlade Plenković. 

 

Visok stupanj odgovornosti građana

 

Govoreći o prevenciji požara, predsjednik Vlade istaknuo je da su Hrvatske šume napravile velike iskorake. 

"Ministarstvo poljoprivrede naravno ne može prisiliti nekoga da svoje imanje riješi potencijalnih rizika, ali ovdje moramo apelirati na javnost i visoki stupanj odgovornosti sugrađana. Ne možemo se ponašati na riskantan način, u trenucima kad je visoka temperatura, kad je raslinje suho i kada imate vjetar. U tim trenucima jednostavno ne palite vatru u onim krajevima gdje postoji rizik od požara. Ta osobna odgovornost i inicijalna prevencija prve su barijere protiv požara. Sve ostalo što cijeli sustav domovinske sigurnosti radi je druga faza. Mislim da je ona sada vrlo učinkovita i na tom tragu ćemo ostati", zaključio je.


Foto: Vlada RH / Hina

Stranica | Andrej Plenković