Kopal: Hrvatska nedvosmisleno odbacuje Mektićeve insinuacije

Republika Hrvatska snažno i nedvosmisleno odbacuje tvrdnje i insinuacije ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o navodnoj umiješanosti hrvatskih obavještajaca i diplomata u tajnu operaciju u BiH i želi da se slučaj što prije razriješi, poručio je danas savjetnik hrvatskog premijera za nacionalnu sigurnost Robert Kopal, naglasivši da su o tom slučaju obaviješteni svi relevantni međunarodni partneri i Hrvatski sabor, a zatraženo je i očitovanje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

"Republika Hrvatska snažno i nedvosmisleno odbacuje i tvrdnje i insinuacije gospodina Mektića o navodnoj umiješanosti obavještajnih službi RH i nekih diplomata u operaciju kojoj je navodno cilj prikazati postojanje skupine naoružanih islamista-salafista u BiH.  Hrvatska ima na području borbe protiv terorizma strateški cilj i njezin strateški cilj je opredijeljenost za borbu protiv terorizma i regionalna stabilnost. U tom smislu je hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija član svih relevantnih međunarodnih asocijacija", istaknuo je Kopal u razgovoru za RTL Danas.

Posebni savjetnik hrvatskog premijera za nacionalnu sigurnost je naglasio kako Hrvatska želi da se cijeli ovaj slučaj što prije razriješi.

"SOA je obavijestila sve relevantne međunarodne partnere o ovom slučaju, uputila je dopis OSA-i za očitovanjem i isto tako je uputila danas dopis nadležnom saborskom odboru”, rekao je te naglasio da odgovore očekuju što prije.

„Želimo da se ovo razriješi”, zaključio je Kopal.

Upitan koji je cilj cijele ove konstrukcije o navodnim aktivnostima hrvatskih obavještajnih službi u BiH, Kopal je odgovorio kako ima raznih mogućnosti te je upozorio da je cijeli slučaj izašao u javnost neposredno prije danas u Neumu održane stručno-znanstvene konferencije o mogućnostima ustavnih reformi u BiH na kojoj je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Također je istaknuo i današnju izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića odnosno, kako je rekao „čudan osvrt gospodina Komšića”, procijenivši: "Čini mi se da se saga besmislicama nastavlja”.

Kopal smatra kako bi cilj cijelog slučaja „mogla biti neka unutarnja previranja, namjerna želja da se utječe na percepciju hrvatske komponente u BiH, a i ideja da se utječe na percepciju RH”.

„Ima raznih mogućnosti”, ocijenio je savjetnik hrvatskog premijera za nacionalnu sigurnost.

 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti