Kotromanović za Večernji list: Ovoliki val izbjeglica nije prijetnja stabilnosti države. Hrvatska je sigurna zemlja

Dok govori o izbjegličkoj krizi koja se prelila i na Hrvatsku, ministar obrane Ante Kotromanović djeluje vrlo smireno. U ovom razgovoru objasnio je zašto misli da Hrvatsku vojsku ne treba postaviti na granicu.

Prvo vas moram pitati prijeti li ovaj izbjeglički val stabilnosti Hrvatske?

- Ovoliki val izbjeglica zasigurno je sigurnosni izazov, ali nije prijetnja stabilnosti države. Hrvatska je stabilna i sigurna zemlja. Vlada i stožer koji je ustrojila trude se biti humani i civilizirani kako bi pomogli izbjeglicama da što bezbolnije i mirnije prođu kroz Hrvatsku. Naravno da se neprekidno prati situacija na terenu i u našem okružju te da se brine o zaštiti interesa te sigurnosti i naših građana.

Koji je to crni scenarij koji bi mogao ugroziti stabilnost zemlje?

- U ovom trenutku ne vidim crni scenarij koji bi mogao ugroziti stabilnost zemlje, čak i da na naše granice dođu još deseci tisuća novih izbjeglica. Nema potrebe za širenjem panike, ali ima potrebe da svi skupimo glave i damo najbolje od sebe: dobro se organiziramo, što i radimo proteklih dana, i pokušamo tim ljudima ne zagorčavati još više život, jer većina ih sa sobom nosi teške priče. Moramo im omogućiti da idu dalje, prema zapadu. Do sada je samo jedna osoba ili možda u ovom trenutku nekoliko njih zatražilo azil u Hrvatskoj, što pokazuje da se izbjeglice ne namjeravaju zadržavati kod nas.

Kako će Hrvatska vojska postupati bude li angažirana?

- Vojska je u ovom trenutku uključena s logističkom potporom. U stožeru su i naši iskusni generali. Bude li potrebe, u našim vojarnama koje su blizu mjesta s najvećim priljevom izbjeglica imamo profesionalne postrojbe koje mogu vrlo brzo reagirati. Ali u ovom trenutku policija, civilne institucije i volonteri rade najbolje što mogu. Zahvaljujem svim ljudima u Tovarniku, Belom Manastiru i Opatovcu na strpljenju, razumijevanju i nesebičnoj pomoći.

Iziđe li na teren, hoće li vojska biti naoružana?

- Naš je koncept humanost i civiliziranost. Nismo mogli prihvatiti koncept oporbe da prvi dan dovedemo vojsku na granice. Ne možemo dizati žicu, ići s palicama, strojnicama, vojnicima, to nije ljudski, to nije dobro. Orbanove su metode nehumane, brutalne i cijeli ga svijet kritizira. U slučaju bilo kakve potrebe, vojska je, kao nekakva krajnja opcija, uvijek spremna, ali bez oružja.

Što kanite poduzeti ako izbjeglice u Hrvatsku počnu ulaziti iz BiH?

- Razmatrali smo i takve scenarije, ali za sada ne vidimo da bi migranti krenuli tim smjerom. Međutim, i u tom slučaju Hrvatska će se spremno postaviti. Ta opcija najbolje pokazuje koliko je besmislena ideja da vojska fizički zatvori istočnu granicu. Kad biste digli cijelu vojsku, oko 17.000 ljudi, i poredali ih fizički samo na sto kilometara granice sa Srbijom, bilo bi to u prosjeku 170 vojnika na jedan kilometar. Ima li to ikakva smisla? I onda se dogodi, primjerice, scenarij koji spominjete – da izbjeglice kroz BiH krenu prema jugu, prema Dalmaciji. I što vojska radi? Trči za njima? Ili se prebacuje s granice na granicu? Da postavite svih četiri i pol milijuna građana Hrvatske na granicu, ne možete je fizički zatvoriti. I zato ta opcija nema smisla.

Hoće li Vlada zadržati određen broj izbjeglica u Hrvatskoj na dulje vrijeme, kao što to sugeriraju i neki europski lideri?

- Pitanje migranata i izbjeglica mora se prije svega rješavati u EU, i to vjerodostojnom i sveobuhvatnom politikom. Zasad to ne vidimo i to je velik problem. Očekivanje da jedna država preuzme teret za sve druge jednostavno ne drži vodu. Ne možete rješenje graditi na solidarnosti i odgovornosti koja se očekuje od jednih, a drugi okreću glavu od problema ili se ograđuju zidovima. Hrvatska, kao mala zemlja s ograničenim resursima, može zbrinuti nekoliko tisuća izbjeglica. Očekujemo da EU jasno izrazi svoju politiku, pogotovo prema Grčkoj, koja ništa ne čini da zadrži te ljude na granici EU. Vlada RH već je poslala jasnu poruku: Hrvatska neće i ne može biti hot spot, sabirni centar za izbjeglice.

Postoji li mogućnost da se u rješavanje izbjegličke drame uključi NATO?

- Nadolazeći sastanak na vrhu šefova država EU prilika je da se otvore pravi problemi i pokrenu stvari. NATO se ne bavi pitanjem migranata, ali je njegova uloga u nošenju s izvorom svih ovih izazova, a to je prije svega borba protiv ISIL-a. Nemojmo zaboraviti, migranti, teror, strani borci, ubijanje i odrubljivanje glava nevinim ljudima imaju svoj izvor i početak. Mislim da, kao Savez, moramo u tome imati aktivniju ulogu i na tome ću inzistirati na sljedećim sastancima saveznika. Krize koje se događaju na rubnim dijelovima Saveza zahtijevaju puno aktivniji pristup.

Izbjeglička kriza Hrvatskoj se događa u predizborno vrijeme i zasigurno će biti iskorištena u kampanji. Kako gledate na to?

- Apeliram još jednom na sve one koji pokušavaju ljudsku nesreću iskoristiti za političke bodove i koji šire histeriju da od toga odustanu. Skupljanje političkih bodova na širenju panike u najmanju je ruku neodgovorno. Hrvatska i u ovom pitanju treba jedinstvo i odgovornost, a hrvatska Vlada dobro zna što je naš interes i kako ga obraniti.

Razgovarao Žarko Ivković
 
 
 

Vijesti iz medija | Obrana i vojska