Krstičević na promociji polaznika vojnih škola: Snaga obrambenog sustava nisu tone željeza i granata, nego ljudi

U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru danas je upriličena svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" i novih 63 poručnika i poručnica. Na svečanosti je, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović i  ostale visoke predstavnike civilnih i vojnih vlasti, sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Promovirano je ukupno 134 polaznika vojnih škola HVU "Dr. Franjo Tuđman" - i to Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" te Ratne škole "Ban Josip Jelačić". Promovirano je i novih 63 poručnika i poručnica, među kojima je i pet vojnih pilota. Najboljem polazniku 27. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, bojniku Ivanu Grgiću, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodijelio je Plaketu Grada Vukovara, uz novčanu nagradu od pet tisuća kuna, a koju je bojnik Grgić odlučio donirati brojnoj obitelji stopostotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida Franje Varge.

Simbolično povezivanje Vukovara i Knina 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je  kako od Vukovara nema boljeg grada niti mjesta za svečanu promociju polaznika HVU-a.

"Zato mi je drago da je ova Vlada, uz potporu predsjednice Republike, 2017. vratila ovu promociju u Vukovar. To Vukovar zaslužuje", naglasio je Krstičević, dodavši  da je ponosan što je u Vukovar razmještena inženjerijska postrojba Hrvatske vojske.

Najavio je da će do 2020. u tome gradu biti smještena jedna cijela inženjerijska bojna.

"Snaga obrambenog sustava nisu tone željeza i granata. Snaga ste vi, ljudi, i to ne smijemo nikada zaboraviti", kazao je ministar Krstičević.

Najavio je da se ove godine uvodi i promocija kadeta na kninskoj tvrđavi čime se želi na simboličan način povezati Vukovar i Knin, "dva mjesta ponosa Hrvatske i snage pobjedničke Hrvatske vojske".

Organizacijske i sadržajne promjene Hrvatskog vojnog učilišta

Najavio je i organizacijske i sadržajne promjene HVU-a rekavši kako će one omogućiti budućim polaznicima vojnih škola još bolje uvjete školovanja.

"Transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman", omogućit ćemo unaprjeđenje obrazovanog procesa i razvoj vojne znanosti za potrebe obrane i sustava domovinske sigurnosti", najavio je Krstičević.

Zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general bojnik Mate Pađen i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov  promoviranim polaznicima su poručili da predstavljaju ljude koji će sutra biti nositelji obrane Republike Hrvatske.

Istaknuli su da je kvaliteta hrvatskih vojnih škola prepoznata i izvan granica Hrvatske i sve je više dočasnika i časnika iz stranih oružanih snaga koji stječu znanje na HVU. Tako je ove godine izobrazbu na HVU uspješno završilo 19 stranih polaznika: deset  iz Bosne i Hercegovine, tri iz Crne Gore, dvoje iz Republike Kosovo, troje iz Republike Sjeverne Makedonije  te jedan polaznik iz Republike Slovenije.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Damir Krstičević