Krstičević: Odluka o novoj nabavi višenamjenskog borbenog aviona nakon detaljne analize poništenog postupka

Nakon predstavljanja Plana nabave MORH-a u 2019., potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kazao je da ne odustaje od stajališta da su Hrvatskoj potrebni višenamjenski borbeni zrakoplovi, a koje će se avione nabavljati odlučit će se nakon detaljne analize poništene nabave izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.

Opovrgnuo je spekulacije da Hrvatska neće nabaviti borbene zrakoplove jer u prezentiranoj dokumentaciji nije navedeno kakve avione i od koga Hrvatska u drugom pokušaju namjerava kupiti.

"Čeka nas prvo saborska rasprava, interpelacija, radimo temeljitu analizu procesa. Kad napravimo temeljitu analizu, pristupit ćemo izboru višenamjenskog borbenog aviona. Vidimo da je proces vrlo složen, trebamo pogledati sve i vidjeti kako tu priču, koja je bitna za budućnost, riješiti. Jasno da bismo voljeli u svemu tome imati nadstranačku priču", rekao je Krstičević.

Ponovio je kako je cijeli proces poništene nabave bio čist, detaljan i transparentan te da Hrvatska nije odgovorna ni za što, ali treba sagledati naučene lekcije i vidjeti kako to ubuduće riješiti.

Upitan o premijerovim najavama da će tražiti dodatne aktere koji će preuzeti odgovornost za nabavu aviona, Krstičević je odbacio nagađanja da mu premijer ne vjeruje i da traži dodatnu kontrolu. 

"Što se tiče povjerenja, ja sam tu, ministar sam i mislim da to nije točno", ustvrdio je.

I dosad su, kazao je, i drugi osim MORH-a bili uključeni u proces nabave, ali priča je složena i misli da u nju treba uključiti "sve ono što Hrvatska ima".

Na pitanje je li i dalje za nabavu novog američkog F-16, ministar je odgovorio kako će se, kad naprave analizu, vidjeti u kojem pravcu će to ići.

"Uvijek volim dobiti najbolje za Hrvatsku, ali moramo svi u procesu imati odgovornost za porezne obveznike. Moramo gledati kako je našem seljaku, učitelju, teti u vrtiću, moramo odgovorno sagledati mogućnosti Hrvatske", poručio je Krstičević.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Damir Krstičević