Krstičević: Promjene u sigurnosnom okruženju zahtijevaju stalnu prilagodbu Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u srijedu na konferenciji o budućnosti hrvatske obrambene industrije i novim tehnologijama da promjene u sigurnosnom okruženju zahtijevaju stalnu prilagodbu Hrvatske vojske čime se otvara prostor za razvoj obrambene industrije.

„Svjesni smo da je zbog novih sigurnosnih izazova pred nama neizvjesna budućnost te je zato važno da su se Republika Hrvatska, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska odlučno okrenuli obrambenim i sigurnosnim izazovima budućih bojišnica“, istaknuo je Krstičević.

Sudionike konferencije na kojoj su se u zagrebačkoj Laubi, u organizaciji Jutarnjeg lista i Ministarstva obrane, okupili predstavnici EU-a, NATO-a, stručnjaci i voditelji obrambenih tvrtki te sudionici iz gospodarskih, obrambenih i političkih institucija putem video linka pozdravila je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Očuvanje i razvoj industrijske osnovice

Poručila je pritom da su u svjetlu stalnih i sve bržih tehnoloških promjena i inovacija, očuvanje i daljnji razvoj industrijske osnovice jedna je od središnjih zadaća sudionika obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti u cjelini.

„Nove tehnologije, poput umjetne inteligencije, 5G mreže i drugih tehnoloških inovacija pred obrambene sustave cijelog svijeta stavljaju velike izazove, ali istodobno predstavljaju nemjerljive razvojne prilike za gospodarski razvoj, povećano ulaganje u istraživanje i razvoj te osvajanje dosad nedostupnih tržišta“, kazala je Grabar-Kitarović.

Visoki međunarodni standardi

Krstičević je rekao da hrvatska obrambena industrija ima nemjerljiv značaj za sigurnosno-obrambeni sustav kao i za opstojnost Republike Hrvatske, a ujedno je dokaz povezanosti s Hrvatskom vojskom i njenim potrebama.

Hrvatska obrambena industrija, kazao je ministar, danas je dostigla visoke međunarodne standarde, trenutno broji 3000 zaposlenika i ostvaruje rezultate koji ju stavljaju na čelo ukupne gospodarske slike u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom u vrijednosti oko 200 milijuna eura.
Istaknuo je pritom da su hrvatske tvrtke postali svjetski poznati sinonimi za inovativnost i kvalitetu.

Primjerice, tvrtka Čateks nedavno je dobila ugovor za opremanje Slovenske vojske tkaninom za odore, kaciga tvrtke Šestan Bush odabrana je kao službena kaciga nekoliko američkih agencija te su već u ovom trenutku popunili proizvodne kapacitete za prvi dio 2020. godine, dok je tvrtka DOK-ING sklopila ugovore za prodaju svojih strojeva Južnoj Koreji i SAD-u.

60 vozila za popunu teške pješačke bojne i 24 vozila za dijelove

Krstičević je kazao također da je njihov tim u Americi izabrao 60 vozila za popunu teške pješačke bojne i 24 vozila za dijelove, a u idućoj godini očekuju dostavu tih vozila u Hrvatsku i njihovo osvježenje i modernizaciju u Đuri Đakoviću.
 
Krstičević je zaključio da žele biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, razvijati nove sposobnosti i ulagati u istraživanje i razvoj.

Istraživanje novih taktika i tehnologija

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je da nove tehnologije zahtijevaju istraživanje novih taktika i tehnologija, ali i poboljšanje fizičkih i mentalnih kapaciteta vojnika. „Morat ćemo biti svjesni i zlouporabe takvih novih tehnologija i na to biti spremni u svakome trenutku“, istaknuo je Šundov.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Damir Krstičević