Krstičević: U dvije godine Vlada je učinila Hrvatsku boljom, moramo i dalje neumorno raditi za našu zemlju

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević danas je u Dubrovniku odluku Vlade o kupnji vojnih zrakoplova nazvao velikom za buduće generacije.

Kazao je kako su polovni vojni zrakoplovi F-16 Barak, koje je Hrvatska kupila od Izraela, korišteni onoliko koliko Hrvatskoj treba, a da će naša djeca jednog dana kupiti nove, za što kroz balansirani proračun treba osigurati infrastrukturu.

„Svaka vlada do naše je nalazila načina da to ne provede, a mi jesmo. Nismo ih kupili kako bismo nekome prijetili, već da bi Hrvatska bila sigurna. Nije isto dati tri milijarde kuna za korišteni F-16 ili osam milijardi kuna za novi Gripen ili 11 milijardi za novi F-16. Kupili smo korištene zrakoplove jer moramo voditi brigu i o poljoprivredi, školstvu, zdravstvu i lokalnoj zajednici“, objasnio je Krstičević.

Smatra kako svatko od ministara u Vladi u svom resoru čini maksimum, a da je on sa svojim timom već nakon dvije godine odradio ono što je obećao u četiri godine.

„Zaustavili smo pad proračuna za vojsku pa ga i povećali, vratili smo vojsku narodu, u Vukovar, Istru, Sinj i Ploče, a krajem godine vraćamo 'Pume' u Varaždin. Vratili smo dostojanstvo vojniku, a donijeli smo i Strategiju nacionalne sigurnosti. Ljudi imaju osjećaj sigurnosti, bez koje nema razvoja“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Naglasio je kako je u dvije godine Plenkovićeva Vlada učinila Hrvatsku boljom, a i život je bolji.

„Jasno da u nekim stvarima nismo zadovoljni i da smo mogli bolje, ali to je proces. Moramo dalje neumorno raditi za Hrvatsku, svatko u svom dijelu odgovornosti“, istaknuo je Krstičević.

Najavio je kako će u 2019. godini proračun Ministarstva obrane biti usmjeren na daljnje jačanje i modernizaciju Hrvatske vojske.

„Bavit ćemo se ljudima jer čovjek je najvažniji dio obrambenog sustava. Želimo bolji standard vojnika, dočasnika i časnika. Vojsku ojačavamo sustavno, a s ciljem čuvanja naše Hrvatske“, rekao je.

Hrvatska ima moćnu i snažnu vojsku

Na pitanje novinara da komentira izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako, osim Rumunjske i Mađarske, nitko u regiji nema kvalitetnu vojsku kao Srbija, Krstičević je podsjetio kako je Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu.

„U ovom se tjednu sjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje, ogromne agresije na Hrvatsku. Hrvatski narod nije imao vojsku, već je stvorena u  Domovinskom ratu. Najprije smo se obranili, a potom i oslobodili domovinu. Danas je Hrvatska vojska moćna i snažna. Nikad više nitko neće ugroziti Hrvatsku“, rekao je Krstičević.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Damir Krstičević