Kujundžić: Fond za skupe lijekove povećan za vrijeme ove Vlade sa 700 milijuna na 1,4 milijarde kuna

Gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, ministar zdravstva Milan Kujundžić  je rekao da je o dugovima bolnica prema veledrogerijama razgovarao s premijerom i ministrom financija, te da će se dugovi duži od godine dana, koji iznose 250 milijuna kuna, morati pod hitno riješiti.

 "Dugovi preko godinu dana su 250 milijuna kuna i to ćemo morati žurno riješiti. Prije dva dana sam imao na tu temu sastanak s premijerom i ministrom financija, posebno za nekoliko bolnica s najdužim dugom", izjavio je Kujundžić.

 Dodao je kako u zdravstvenom sustav postoji prostor gdje se "ponešto može uštedjeti" no ako se želi sačuvati dostupnost i kvaliteta zdravstvene usluge, potrebno je pronaći modele za povećanje novca za zdravstvo.

 "Slabosti u sustavu postoje i uvijek ima prostora za pomake, ali u bolnicama na plaće odlazi prosječno 70-90 posto proračuna, a znamo da ima premalo i sestara i liječnika i da bi ih trebalo još zaposliti. Dakle, nije veliki prostor gdje se mogu ostvariti uštede, ali neću negirati da se ponegdje nešto može racionalnije raditi", ocijenio je ministar zdravstva.

 Istaknuo je i kako izdvajanja u EU za zdravstvo iznose 9,5 posto, dok se kod nas izdvaja 7 posto BDP-a.

 Kujundžić je također rekao kako mu nije namjera utjecati na sudske postupke koji se vode zbog neisplaćenih prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima, s obzirom da su ga zbog nedavnog dopisa upućenog predsjedniku bjelovarskog općinskog suda u povodu tih tužbi, prozvali Hrvatski liječnički sindikata i Hrvatska liječnička komora.

"Kao ministru zdravstva ni na kraj pameti mi nije bilo utjecati na bilo koji sud, pa tako ni na sud u Bjelovaru", naglasio je ministar Kujundžić.

Pojasnio je kako je u tom slučaju pravna služba Ministarstva zdravstva odgovorila na dopis suda, ali da se Ministarstvo nikako neće miješati u sudski spor.

Riječi je bilo i o slučaju Mile Rončević.  Ministar Kujundžić najprije je poželio ozdravljenje djevojčice Mile i njen povratak kući. Govoreći o prikupljenom novcu za liječenje istaknuo je da se radilo o privatnoj inicijativi te da će to pitanje regulirati Ministarstvo financija.

Naglasio je da HZZO-ov fond za skupe lijekove  vrlo brzo uvrštava dokazane lijekove.

''U godinu dana dvostruko smo ga povećali, sa 700 milijuna na 1,4 milijarde kuna. Prije nešto više od godinu dana smo, na temelju sugestija kolega iz svijeta, otvorili račun na kojega je uplaćeno oko milijun i petsto tisuća kuna za iznimno hitne slučajeve. Inače, HZZO plaća sva liječenja - i u državi, i u inozemstvu, ako se u Hrvatskoj takvi oblici liječenja ne rade'', kazao je Kujundžić.


Izvor: Hina /HRT/ Vlada

Pisane vijesti | Kujundzic Milan