Kujundžić izvijestio javnost o inspekcijskom nalazu Ministarstva zdravstva u slučaju tragične smrti Mattea Ružića

Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/16 kolovoza/kujun-2018-08-16-17h56m36s237.jpg.688x388_q85_crop_upscale111111111.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem koji ga je detaljno izvijestio o zdravstveno-inspekcijskom nadzoru postupanja Hitne medicinske pomoći u slučaju tragične smrti Mattea Ružića u Zaprešiću.

Nakon toga, ministar zdravstva Milan Kujundžić na konferenciji za medije izvijestio je javnost o inspekcijskom nalazu Ministarstva zdravstva.

 

Prije svega, izrazio je duboku sućut obitelji preminulog Mattea Ružića.

Kujundžić je rekao kako je inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva pokazao da je sustav hitne medicinske pomoći funkcionirao te je postupljeno prema hrvatskoj regulativi i standardima.

 

Točan uzrok smrti pokazat će obdukcija

 

"Smrt je očito nastupila u vrlo kratkom vremenu, radi se o nagloj smrti pacijenta s astmom, a je li u podlozi bila još neka bolest pokazat će obdukcija", rekao je ministar Kujundžić.

 

Ministar je istaknuo kako je djelatnica 'call centra' županijske Hitne službe, po zaprimanju poziva, alarmirala sustav i pozvala tim T1 u kojemu je liječnik.

 

No, kako je liječnik bio u Zagrebu i trebalo mu je dvadesetak minuta do mjesta događaja, aktivirao se tim T2 iz Zaprešića koji je do pacijenta došao za tri minute. "Prije toga je medicinska sestra u prolazu započela s reanimacijom, no već tada pacijent nije imao puls i nije bilo disanja," izvijestio je Kujundžić, dodavši da je isto stanje konstatirala i sestra iz Doma zdravlja te, dvadeset minuta kasnije, liječnik.

 

Prema ministrovim riječima, za točan uzrok smrti potrebno je pričekati nalaz obdukcije, jer medicinska analiza pokazuje da je nastupila nagla smrt koja se ne događa kod astme, pa je vjerojatno bila u pitanju još neka bolest.

 

Ovo je zatečeni sustav, pripremaju se promjene

 

Ministar Kujundžić kazao je da je ovo zatečeni sustav i da se priprema zakonska regulativa vezana za postupanje sestara koje trenutno ne daju medikamentoznu terapiju te za helikoptersku službu i paramedikuse. Naveo je također kako se na raspisanih 65 specijalizacija za Hitnu, javilo 17 ili 18 osoba.

 

"Nitko u Europi u Hitnoj službi nema toliko doktora. Medicina nije svemoćna, postoje bolesti gdje medicina ne može pomoći. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi 2.800 reanimacija koje radi hitna na terenu i smrtnost je 86 posto, dok prosjek smrtnosti u EU iznosi 90 posto'', zaključio je ministar zdravstva Kujundžić.

 




Pisane vijesti | Milan Kujundžić