Kujundžić: Povjerenstvo nije zaduženo za izradu novog Zakona o pobačaju, nego za usporedbu praksi u drugim zemljama

Ministar zdravstva Milan Kujundžić opovrgnuo je u utorak u Hrvatskom saboru informacije da je sastav povjerenstva za izradu novog Zakona o pobačaju tajan te je istaknuo kako je osobno protiv abortusa, ali se zabranama neće ništa postići.

"Sastav tog radnog tijela nije tajna. Pošaljite dopis u Ministarstvo zdravstva i dobit ćete odgovor. Riječ je o uglednim liječnicima i profesorima medicinske, pravne i bioetičke struke, desetak ljudi koje nije bilo lako nagovoriti da za nula kuna rade vrlo težak znanstveni i etički posao", kazao je Kujundžić.

No, po Kujundžićevim riječima, to radno tijelo neće izraditi prijedlog novog Zakona o pobačaju. "Radnu skupinu ćemo osnovati kada izbistrimo nalaze što je praksa u svijetu pokazala, od krajnje restriktivnoga do krajnje liberalnoga", rekao je.

Ustavni sud odredio je rok za donošenje novog Zakona o pobačaju do veljače 2019. godine. Zadnjih godinu dana održani su brojni neformalni sastanci s ekspertima o toj temi, na kojima su se zrcalila razna mišljenja i prijedlozi, a sada se krenulo to i uobličiti.

Na pitanje što smatra optimalnim rješenjem, Kujundžić je odgovorio da "kada bi znao, odmah napravio prijedlog prema povjerenstvu".

"Osobno sam protiv abortusa, ali zabranama se ništa neće postići. U tom prijedlogu zakona treba učiniti sve da se rodi što više začete djece, da te majke imaju sigurnost, da će njihovo sutra rođeno dijete imati i pelenu i mlijeko i kruh i vrtić i školu i posao i da će ostati u Hrvatskoj živjeti i raditi", poručio je ministar zdravstva.

Ocijenio je kako je Zakon o pobačaju osjetljivo pitanje i da ga je lako riješiti, bilo bi riješeno prije 5, 15 ili 30 godina.
 
Izvor:Hina

Pisane vijesti