Kuščević: Potrebno je provjeriti potpise referendumske incijative dok se ne utvrdi da ih je prikupljeno dovoljno

Ministar uprave Lovro Kuščević ocijenio je u utorak da treba provjeriti potpise referendumske incijative „67 je previše”, a smatra da je broj prikupljenih potpisa prvenstveno poruka vladi premijera Zorana Milanovića jer je ona usvojila zakon kojim je podignuta dobna granica za odlazak u mirovinu na 67 godina.

„Mislim da je potrebno ići u tom smislu i da je potrebno provjeriti potpise, doduše do onog broja dok se ne utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa”, rekao je Kuščević u za RTL Danas, podsjetivši da je to preporuka i Venecijanske komisije.

Podsjetio je pritom da odluku o tome donosi Hrvatski sabor.

Smatra i da je dobro da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti samog referendumskog pitanja, a nije za to da se izmijeni Zakon o mirovinskom osiguranju kojim je regulirano dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a temeljem čega se onda ne bi ni trebalo raspisivati referendum.

"Moj osobni stav je da ne treba. Mislim da bi trebalo čuti što hrvatski građani imaju reći o ovom pitanju”, rekao je.

Novi Zakon o referendumu, najavio je Kuščević, koncem svibnja trebao bi biti na e-Savjetovanju, a novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa početkom lipnja na sjednici Vlade.

"Zakon će biti bolji, učinkovitiji i propulzivniji. Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno je baviti se sukobom interesa. Ako postoje nepravilnosti u imovinskoj kartici, onda se one moraju ispraviti", rekao je.

Izvor: Hina / Vlada RH



Pisane vijesti | Lovro Kuščević