Ministar Kuščević: Nema govora o ukidanju županija

Od 2020. godine više neće biti ureda državne uprave, njihove ovlasti i oko 2500 zaposlenih pripajaju se županijama, što znači da se broj zaposlenih u jedinicama regionalne samouprave udvostručuje. Proračuni županija bit će bogatiji za 350 milijuna kuna.

U ministarstvima se planira ukinuti dužnost pomoćnika ministra, a upravnim organizacijama u sustavu ministarstava umjesto njih upravljali bi ravnatelji. U čemu je razlika pojasnio je ministar uprave Lovro Kuščević.

"Nema govora o ukidanju županija. Županije su prvi institut državotvornosti na ovim prostorima na kojima je Republika Hrvatska. Mislim da županije treba ojačati i dati im legitimitet, dati im posla i sredstva za obavljanje posla jer će se na taj način ti poslovi koje sad obavljaju uredi državne uprave obavljati kvalitetnije brže i značajno jeftinije za naše sugrađane", rekao je Kuščević.

Na pitanje koja je razlika između modela koji sada predlažu i onoga koji je 2001. godine ukinut, ministar Kuščević rekao je da se de facto vraćamo na staro. Dodao je da neće sve poslove ureda državne uprave prebaciti na županije. "Ostavit ćemo inspekcijske poslove, vođenje popisa birača i nadzor nad aktima koje donose jedinice lokalne i regionalne samouprave. Treba prepustiti te poslove županijama, ali treba i ostaviti nadzor od resornih ministarstava nad obavljanje tih poslova".

U uredima državne uprave zaposleno je 2508 osoba, a u županijama nešto malo manje 2267, ministar Kuščević rekao je da na razini države broj zaposlenih ostaje isti samo što oni neće biti državni službenici već službenici regionalne samouprave. "Doći će do znatnih ušteda jer se 20 državnih tijela gasi. Sve one opće, zajedničke poslove, računovodstvo, tehničke poslove će biti moguće ujediniti. 20 rukovodećih kadrova je manje. U končanici očekujemo u iduće četiri godine i pad zaposlenih u tim institucijama, jer po analizi koju smo napravili, iduće godine preko 300 naših djelatnika u uredima državne uprave odlazi u redovnu mirovinu. Radimo plan sa ministarstvom financija kako bi još za 500 djelatnika osigurali sredstva za stimulirani odlazak u prijevremenu mirovinu tako da će doći do značajnog smanjenja djelatnika u javnoj službi", kazao je ministar.

Oporba je danas prozvala ministra Kuščevića da je oko 4000 više ljudi zaposleno u javnoj upravi. Ministar je kazao da bi oporba trebala raditi svoj posao, pratiti projekte, kritizirati projekte i njihovu provedbu. "Da to rade onda bi vidjeli koliko su dobri, kvalitetni i uspješni rezultati ove Vlade u provođenju reformskih mjera, u povlačenju EU sredstava i u provođenju cijelog nacionalnog programa reformi koji smo zacrtali. U godinu i pol mog mandata u državnoj upravi se zapošljava isključivo po principu dvoje djelatnika otiđe iz državne službe jedan se može zaposliti. Tu postoje izuzetci. Izuzetci su za provedbu EU projekata gdje imamo i obvezu prema Europskoj komisiji zaposliti djelatnike za provedbu tih projekata, međutim to nije trošak za proračun. Njihova plaća financira se u cijelosti iz samog europskog projekta. I druga iznimka koju ćemo morati napraviti je, kada Hrvatska bude 2020. predsjedala Europskom unijom, na određeno vrijeme za vrijeme trajanja predsjedanja morat ćemo zaposliti određeni broj službenika", rekao je ministar Kuščević.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Lovro Kuščević