​Mađerić: Obitelj iz Kozari puteva bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb. Pokrenut je izvanredni upravni nadzor

Obitelj u kojoj je sinoć ubijeno dijete u Kozari putevima bila je u tretmanu Centra za socijalnu skrb te je pokrenut izvanredni upravni nadzor kako bi se utvrdile okolnosti nesreće, izjavila je u četvrtak državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

Riječ je o obitelji s troje malodobne djece, koja je bila u tretmanu Centra, te je odmah po saznanju o nesreći pokrenut izvanredni upravni nadzor, rekla je Mađerić uoči sjednice Vlade govoreći o zločinu u Kozari putevima gdje je u napadu sjekirom poginula jednoipolgodišnja djevojčica, a majka je teško ozlijeđena i trenutno se nalazi u bolnici.
 
Policija je potvrdila da se dogodilo teško kazneno djelo, 41-godišnji muškarac napao je svoju bivšu partnericu i  dijete koje je podleglo ozljedama. Liječnici se bore za život žene.
 
Upitana za eventualne propuste Centra, Mađerić je rekla da ništa ne može odgovoriti prije no što završi nadzor, no za sada se zna da je bilo "niz postupanja prema toj obitelji".
 
"Postupalo se iz obiteljsko-pravne zaštite, vezano uz Zakon  socijalnoj skrbi i novčane naknade. Ako se utvrde propusti, javnost će biti odmah obaviještena", kaže Mađerić.
 
Vezano uz posvajanje djece u DR Kongo riječ je o četiri para od kojih su dva para u registru posvojitelja
 
Vezano uz posvajanje djece u DR Kongo, rekla je da se radi o četiri para od kojih su dva para u registru posvojitelja nadležnih centara za socijalnu skrb.
 
DR Kongo nije potpisnica Haške konvencije kada se radi o međunarodnim posvojenjima pa u tom dijelu nadležni centar za socijalnu skrb nije postupao jer se komuniciralo direktno s DR Kongo.
 
"Mi kao resorno ministarstvo utvrđujemo podatke kako bi se razjasnila cijela situacija, ali i spriječilo slične situacije", rekla je Mađerić.
 
Sve posvojitelje je pozvala da se jave nadležnim centrima za socijalnu skrb za stručnu pomoć prilikom posvojenja djece, kako u Hrvatskoj tako i u međunarodnim posvojenjima.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 
 

Pisane vijesti