Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu dodatna je motivacija da se, kao i dosad, međusobno podržavamo i poštujemo

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/20 svibnja/VRH_3264-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti posvećenja makedonske pravoslavne crkve Sv. Zlata Meglenska u Zagrebu. U svome obraćanju istaknuo je Vladinu politiku potpore Sjevernoj Makedoniji na europskom putu kao i na putu političke, gospodarske, kulturne i trgovinske suradnje, kazavši da se ona manifestira u svim aspektima.

Poglavar Makedonske pravoslavne Crkve, arhiepiskop ohridski i makedonski, monsinjor Stefan, tom je prigodom uručio predsjedniku Vlade najviše odličje, orden Sv. Klimenta Ohridskog. Zahvaljujući na dodijeljenom odličju, Plenković je kazao da je to priznanje cijeloj Vladi Republike Hrvatske i brojnim ljudima koji godinama podupiru makedonsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.
 
„Bilo je otvorenosti, bilo je razumijevanja, suradnje, bilo je poštovanja i bilo je iskrene želje da podupiremo makedonsku, kao i sve druge nacionalne manjine u Hrvatskoj jer smatramo da je to dobro za naše društvo, da je to dobro za kulturu uključivosti, da je to dobro za položaj Hrvata u susjednim zemljama gdje su Hrvati nacionalna manjina pa i konstitutivni narod kao što su to u Bosni i Hercegovini“, ocijenio je Plenković.

Istaknuo je Vladinu politiku potpore Sjevernoj Makedoniji na europskom putu kao i na putu političke, gospodarske, kulturne i trgovinske suradnje, kazavši da se ona manifestira u svim aspektima.
 
Financijska potpora izgradnji ovog hrama
 
Izrazio je zadovoljstvo financijskom potporom izgradnje ovoga hrama i to, kako je kazao, kroz dvije osi. „Jedna je ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa, a drugi je snažna podrška kroz sredstva koja smo alocirali putem Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU“, rekao je, zahvalivši i Gradu Zagrebu koji također godinama podupire makedonsku nacionalnu manjinu u gradu Zagrebu.
 
Premijer se prisjetio razgovora s patrijarhom Stefanom u listopadu 2019. godine kada su nagovijestili završetak crkve.
 
„Da pokažemo koliko je bitno da ono što je ključno za identitet svakoga naroda, a to je vjera, tradicija, okupljanje, koje se za hrvatski narod stoljećima događalo uz Crkvu u Hrvata, to se isto tako događa za makedonski narod uz Makedonsku pravoslavnu Crkvu“, poručio je Plenković.
 
Mozaik dobrih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Sjeverne Makedonije
 
Osvrnuo se na, kako je istaknuo, mozaik ukupnih jako dobrih i prijateljskih odnosa dvije zemlje, obećavši daljnju potporu Sjevernoj Makedoniji na europskom putu.
 
„Nalazite se u trenutku kada polako, konačno, lovite korak s ovim europskim putem koji smo zajedno počeli prije dvadeset i nešto godina“, kazao je, spomenuvši nepravde koje su Sjevernoj Makedoniji onemogućile željenu dinamiku.
 
Plenković je naglasio da je Hrvatska među najvećim zagovarateljima makedonskog puta u Europsku uniju, još jednom zahvalio na priznanju te izrazio uvjerenje da će se dvije zemlje i dalje međusobno podupirati.
 
„Vidjevši tko se sve okupio večeras i znajući tko je sve podržavao ovaj projekt, vjerujem da će to biti dodatna motivacija da se otvorena srca i s puno dobre volje međusobno podržavamo i poštujemo kao i uvijek“, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade Plenković.
 
Na svečanosti je, među ostalima, bio i velečasni Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, koji je uručio odlikovanja saborskim zastupnicama Ermini Lekaj Prljaskaj i Marijani Petir.

Pisane vijesti