Makroekonomija: Potrošnja u veljači porasla sedmi mjesec zaredom, za 1,9 posto

Slika /Vijesti/2015/travanj/3 travanj/shutterstock_106690454.jpg

U Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo realno porastao za 1,9 posto na godišnjoj razini, već sedmi mjesec zaredom, a tako dugi niz jačanja potrošnje nije zabilježen još od 2007. godine.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,5, a realno 1,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je blago usporavanje stope rasta, s obzirom da je u siječnju potrošnja ojačala 2,1 posto na godišnjoj razini. No, to je i nastavak rasta potrošnje već sedmi mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od 2007. godine.

"Iako je usporila s godišnjom stopom rasta, trgovina na malo je i u veljači, u skladu s očekivanjima, nastavila pozitivan niz, sedmi mjesec za redom", navode analitičari Raiffeisebank Austria u osvrtu na izvješća DZS-a.
Ističu da se to zahvaljuje niskoj lanjskoj statističkoj bazi, s obzirom da je u veljači lani potrošnja porasla tek 0,1 posto. No, poručuju i da HNB-ov indeks pouzdanja potrošača upućuje na jačanje njihova optimizma.

Rast potrošnje zahvaljuje se i poreznim promjenama početkom ove godine, koje su utjecale na blagi, ali ipak rast plaća.

"Ipak, značajniji oporavak i povratak prometa na razine iz 2008. uvelike će ograničavati teški uvjeti i izostanak oporavka na tržištu rada, budući da su potrošači uglavnom usmjerili potrošnju na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", zaključuju analitičari RBA.

Većina domaćih makroekonomista u ovoj godini očekuje nastavak rasta prometa u trgovini na malo, nakon što je lani, prvi puta nakon dvije godine pada, ojačao 0,4 posto.
(Hina) xneba yneba

Vijesti iz medija | Ekonomija