Malenica: Do ljeta stiže novi Zakon o plaćama u javnoj i državnoj službi

Priprema se Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi koji će urediti plaće u javnom sektoru te redefinirati sustav nagrađivanja i sankcioniranja koji bi do ljeta mogao ući u saborsku proceduru, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Malenica je novinarima prije sjednice Vlade istaknuo da je riječ o jednoj od najvećih reformi javne uprave koja će urediti sve anomalije koje kroz godine imamo. Prije svega je riječ o pedesetak izmjena uredbe o nazivu radnih mjesta i koeficijenata složenosti.

Rekao je da se te anomalije prije svega očituju kroz gotovo 3000 radnih mjesta, različite koeficijente, više od 500 različitih dodataka.

"Intencija je da kroz novi zakon uvedemo sustav platnih razreda, da tih ukupno 3000 različitih radnih mjesta svedemo na nešto malo manje od 600, da se reguliraju pitanja dodataka", dodao je.

Cilj je uvesti i sustav nagrađivanja državnih službenika, ali i učinkovitiji sustav sankcioniranja

Cilj je uvesti i sustav nagrađivanja državnih službenika, ali i učinkovitiji sustav sankcioniranja.

Zakon je u pripremi, radna skupina radi na njemu u suradnji sa socijalnim partnerima, prije svega sindikatima, a  Svjetska banka je partner u projektu.

"Smatramo da može biti učinkovit i kreirati pravedan i pošten sustav, gdje za jednak rad vrijedi jednaka plaća. Bez obzira što je kratak rok, nekoliko mjeseci, intenzivno radimo na zakonu tako da vjerujem da će i sindikati biti zadovoljni s prijedlogom", poručio je Malenica.

Ministar vjeruje da će do ljeta biti gotov i biti upućen u saborsku proceduru.

Rekao je da bi se revidirao i reformirao čitav sustav ocjenjivanja službenika o čemu bi ovisilo i nagrađivanje.

Sindikatima su predstavljene konture zakona, a ministar je istaknuo da taj zakon nije zakon gdje će "lomiti preko koljena" nego zajedno sa sindikatima urediti sustav koji je neodrživ.

Analiziraju se odredbe Zakona o kaznenom postupku

Vezano za izmjene Zakona o kaznenom postupku rekao je da neće tako brzo ići. Analiziraju se sve odredbe zakona i dali su si rok od godine dana, uz to i da vide u kojim područjima postoji potreba za promjenama.

Na najavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da će pomilovati svakoga tko će biti osuđen po tom zakonu, Malenica je komentirao da je to njegova odluka, a nije ni vidio sam tekst zakona.

Ponovio je da se potencijalne izmjene zakona odnose na sudionike kaznenog postupka, što mediji i novinari nisu, već državni odvjetnici, suci, odvjetnici, svi oni koji u fazi postupka koji imaju doticaje s dokumentima.

Pripremaju i određene izmjene  Zakona o obveznim odnosima

Dodao je da se pripremaju i određene izmjene  Zakona o obveznim odnosima, uz koje idu i izmjene Zakona o parničnom postupku.

Što se tiče ugovora o dosmrtnom uzdržavanju tu vide najviše problema u praksi gdje se starije i nemoćne prisiljava da potpisuju te ugovore.

Malenica je kazao da nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li ukinuti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju ili će ih revidirati i postrožiti te uključiti centre za socijalnu skrb i pučku pravobraniteljicu u postupak. Centri za socijalnu skrb bi u tom slučaju nadzirali sklapanje ugovora.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica