Malenica: Hrvatski državljani nisu se žalili na zatvorski tretman, rješava se pitanje uplate novca za hranu u kantini

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/21 kolovoza/F4EzdQGWUAAqRps.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je za RTL Danas, da sedmorica hrvatskih građana koje je posjetio u grčkom zatvoru nisu imali primjedaba na tretman. "Rekli su da se pravosudni policajci, ali i ostali zatvorenici dobro odnose prema njima", kazao je.

"Razgovarao sam sa sedam hrvatskih državljana u zatvoru koji je na sat vremena od Atene. Nisu imali primjedbe na tretman u zatvoru. Smješteni su s ostalim zatvorenicima, ali po pitanju odnosa službenika, pravosudnih policajaca i upravitelja zatvora, nisu imali nikakve primjedbe. Dapače - pohvalili su odnos koji imaju", poručio je ministar te dodao da pritvorenici imaju dovoljno hrane i odjeće, no imali su tehnička pitanja, kao što je uplaćivanje novca za kupovanje hrane u kantini. "To će konzularna služba s njihovim obiteljima dogovoriti", poručio je Malenica.

Ministar je kazao da nije vidio zatvorske ćelije, da je s njima razgovarao u prostoriji za razgovor, ali da su nekoliko puta istaknuli kako nemaju nikakve pritužbe.

"Rekli su da se dobro odnose prema njima, ne samo pravosudni policajci nego i ostali zatvorenici. Redovito se čuju s rodbinom i obitelji i čekaju kraj istrage kako bi vidjeli o čemu se radi", rekao je ministar.

Upitan što je njegov grčki kolega odgovorio na hrvatske zahtjeve, između ostaloga da se dio zatvorenika deportira u Hrvatsku, Malenica je ocijenio da nije realno da se postupci prebace u Hrvatsku.

I grčkim vlastima u interesu da se provede profesionalna istraga i postupak što prije okonča

"Uvažavajući neovisnost pravosuđa, istaknuli smo nekoliko nama bitnih stvari, kao što je sigurnost. Mislim da nije realno da se postupci prebace u Hrvatsku, ali korištenje određenih zaštitnih mjera, koje će Hrvatska primjenjivati prema osobama koje će se eventualno deportiraju u Hrvatskoj, to je možda realno", rekao je Malenica.

Na pitanje, što je sa zahtjevom da oni, koji budu optuženi za prekršaje, automatski deportiraju u Hrvatsku, kaže: "Nije ni i u interesu Grčke da velik broj hrvatskih državljana stoji u njihovim zatvorima. I njima je u interesu da se postupak okonča što prije, da se provede profesionalna istraga i da se vidi o čemu se ovdje radi. Ako postoji dokazi za određena kaznena djela, da se provede postupak pokrene i da se u njemu eventualno utvrdi njihova krivnja, a ako je riječ o prekršajima da se deportiraju uz korištenje određenih mjera opreza i u Hrvatskoj", odgovorio je hrvatski ministar pravosuđa i uprave.

Malenica je poručio da se grčki ministar nije očitovao o najnovijoj snimci koja baca možda potpuno drugačije svjetlo na ubojstvo grčkog navijača.

Želimo pravično suđenje

"Nismo ulazili u detalje, rekao je samo da policija profesionalno provodi istragu, da očekuje da se ona okonča u narednim tjednima. Naravno, snimka baca novo svjetlo na događaj. Ali osim ubojstva, tu je čitav niz kaznenih i prekršajnih djela koji se stavljaju na teret hrvatskim državljanima, ali tu je policija i tužiteljstvo koji treba donijeti odluku treba li pokrenuti postupak ili ne", rekao je.

Nije se nije razgovaralo o tome hoće li se možda tražiti još neke hrvatske državljane, poručio je Malenica, dodavši da odluku o tome eventualno donosi sud te da zasad nema informacije o tome hoće li se istraga proširiti na nove osumnjičenike.

Čak i ako nikoga ne budu teretili za ubojstvo, navijačima nad glavom visi moguća optužnica za zločinačko udruživanjem što je također vrlo teško kazneno djelo.

"Da, riječ o vrlo teškom kaznenom djelu s obzirom na kaznu koja je zapriječena u Grčkoj. Sva kaznena i prekršajna djela treba dokazati i da se utvrde svi detalji. I danas smo isticali u razgovoru s kolegama i grčkim premijerom da želimo pravično suđenje, da se utvrde svi detalj i, ako postoje elementi kaznenih ili prekršajnih djela, da se postupak provede", izjavio je ministar Ivan Malenica.

Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Pravosuđe | Ivan Malenica