Malenica: Mjere donosimo zbog spašavanja života te rasterećenja zdravstvenog sustava, vjerujem da će ih oporba podržati

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u RTL-u Danas. 

Kakvu je poruku, uoči baš današnjeg predstavljanja i kazni za kršitelje mjera, poslao Stjepan Sučić tada još kao državni tajnik?
 
"Njegovo ponašanje je svakako neprimjereno. To je danas i priznao i ispričao se svima zbog nepridržavanja mjera i dao je neopozivu ostavku. Mi koji imamo izvršne funkcije dužno smo pridržavati se svih mjera i davati primjer drugim osobama.
 
Zašto izmjene zakona o novčanom kažnjavanju nisu pripremljene u istom paketu kada su i predstavljanje mjera prošlog tjedna?
 
Stožer civilne zaštite je donio odgovarajuće mjere i sukladno tim mjerama ide i izmjena Zakona o zaštiti pučanstva koja je danas predstavljena na sjednici Vlade, a bit će u saborskoj proceduri i biti izglasana. 
 
Jeste li zakasnili, zašto u istom paketu nisu predstavljene i mjere i kazne za one koji budu kršili te iste mjere?
 
Ne bih rekao da smo zakasnili. Cilj tih mjera koje je donio Stožer je zaštita zdravlja i spašavanje života, ali i smanjivanje opterećenja na zdravstveni sustav. Mi nerado radimo sankcije koje su danas prezentirane. No imamo dio neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju veći dio građana koji poštuju mjere. Vjerujem da ćemo kroz propisivanje sankcija, ali i kroz daljnje odgovorno ponašanje građana zaštititi zdravlje ljudi, spasiti živote, ali i smanjiti opterećenje na zdravstveni sustav.
 
Predsjednik SDP-a je danas rekao da to nije cilj, nego je cilj punjenje proračuna s obzirom da su kazne, kako je rekao, drakonske?
 
Ne bih se složio s njim i ne bih rekao da su kazne drakonske. One su i manje nego u drugim europskim državama. 
 
I standard nam je niži...
 
A dobro. Imate kaznu od 500, odnosno 250 ako je platite na licu mjesta, odnosno u roku od tri dana, zbog nenošenja maski. Nije smisao kažnjavanje građana nego prevencija  i da upozorimo jedan dio neodgovornih građana da se pridržavaju mjera i da pridržavanjem mjera štitimo jedni druge, ali i zdravstveni sustav. 
 
U srijedu je rasprava u Saboru, a u petak bi trebalo biti glasovanje. Već danas smo čuli i iz Mosta i iz SDP-a da na njihove ruke ne možete računati.
 
Svaki odgovoran građanin kada promatra i mjere koje je donio Stožer, ali i ove sankcije može vidjeti da mjere imaju legitiman cilj, a to je zaštita života ljudi. To je u svojoj odluci potvrdio i Ustavni sud za mjere koje su se donijele od ožujka ove godine. Apeliram na njih da razmotre te mjere, da daju podršku i Vladi i Stožeru jer nam je svima cilj zaštita života i zdravlja ljudi. Vjerujem da će do glasovanja u Saboru oni promijeniti mišljenje. 
 
Dvotrećinska većina?
 
A zakon će se donijeti običnom većinom. Nema potrebe za aktivaciju članka 17. Ustava i proglašenjem izvanrednog stanja. Dakle, Stožer donosi određe mjere sukladno zakonskim ovlastima, a to je potvrdio i Ustavni sud. Vjerujem da će se to dogoditi. 
Vjerujete li da je to realno s obzirom na kritike koje smo danas čuli?
 
Zbog spašavanja zaštite života i smanjivanja opterećenosti zdravstvenog sustava, vjerujem da će podržati ovaj zakon. 
 
Ako i kada Zakon u petak prođe i krenu kažnjavanja što će to u praksi značiti kada znamo da smo kraj prošle godine dočekali smo s gotovo 400 tisuća neriješenih predmeta?
 
Broj neriješenih predmeta je nešto čime ćemo se ozbiljno pozabaviti. 
 
Sad ćemo ih imati još više jer znamo da neće svi ljudi plaćati kazne, hoće li to dovesti do nagomilavanja?
 
Vjerujem da neće jer većina građana koji se odgovorno ponašaju i dalje nastaviti odgovorno ponašati. A imamo jedan dio pojedinaca na koje će ove sankcije koje su prezentirane utjecati preventivno da se ponašaju sukladno mjerama. 
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Uprava | Ivan Malenica