Malenica: Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o svakom konkretnom zahtjevu

Slika /Vijesti/2021/lipanj/10 lipnja/VRH_5126.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u četvrtak da mu je teško odgovoriti na pitanje kolike su šanse da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj.

''Sporazum predviđa da se osoba osumnjičena za korupciju treba izručiti. Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o svakom konkretnom zahtjevu'', kazao je.

Izrazio je nadu da će se postupak realizirati u što kraćem roku.

Pojašnjavajući postupak izručenja, Malenica je rekao da se postupak ostvaruje onda kada DORH od Ministarstva pravosuđa i uprave zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde BiH zatraži izručenje.

''Čim DORH od nas to zatraži, mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH'', naglasio je Malenica nakon sjednice Vlade.

Samo za ono kazneno djelo za koje se traži izručenje

Govoreći o rokovima, Malenica je pojasnio da postoje procedure i faze postupka kada se može tražiti izručenje. ''Ovo je faza postupka kada je podignuta optužnica i kada se može zatražiti izručenje'', dodao je.

Upitan treba li hrvatsko pravosuđe pustiti Mamića nakon ispitivanja ili ga može privesti zato što je bjegunac, Malenica je odgovorio da je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći jasan.

''Mamića se može izručiti samo za ono kazneno djelo za koje se traži izručenje. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi Mamić trebao biti izručen na temelju sporazuma'', precizirao je Malenica.

Na pitanje u kojoj je fazi postupak za Zdravka Mamića nakon uhićenja trojice osječkih sudaca, Malenica je kazao da je to pitanje za DORH i Uskok.

Digitalizacija pravosuđa

Na upit kako osobno namjerava braniti hrvatsko pravosuđe, Malenica je ocijenio da svakodnevno brani hrvatsko pravosuđe, od jačanja Državnog sudbenog vijeća (DSV), ulaganja u pravosudnu infrastrukturu, kroz provjere imovine sudaca i digitalizaciju pravosuđa'.

''Premijer je reagirao danas jer su pojedinci poput Milanovića i oporbenjaka rekli da imamo 'HDZ-ovo pravosuđe'. Politika i HDZ nemaju utjecaj na izbor sudaca niti utječe na rad DORH-a, niti na rad policije", ustvrdio je Malenica.

Dodao je da sva tijela koja sudjeluju u progonu su neovisna pa misli da je premijerova reakcija razumljiva.
 
"Svima je u interesu da vlada radi odgovorno i da njena reputacija bude na visokoj razini”, zaključio je Malenica na upit jesu li potrebni dodatni napori Vlade za obranu pravosuđa.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti