Malenica: Neshvatljiva sudska odluka, ali i oporbene imputacije. Vlada jasno podržava slobodu medija

Slika /Vijesti/2021/rujan/23 rujna/VRH_6775.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak kako mu je neshvatljivo postupanje suca koji je novinarki zabranio da piše tekstove o ravnateljici Poliklinike, a odbacio je imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.

Malenica je u izjavi novinarima rekao da mu je kao ministru nezahvalno komentirati taj slučaj s obzirom na to da se radi o sudskoj odluci na koju postoji mogućnost žalbe, ali mu je osobno neshvatljivo postupanje samog suca u konkretnom predmetu.
 
Objasnio je da Zakon o medijima propisuje određene alate kako se može utjecati na određene medijske članke, bilo putem demantija, nekog drugog alata ili u krajnjoj liniji nekog drugog postupka.
 
"Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam za što je korišten u ovoj situaciji", kazao je Malenica, komentirajući sudsku odluku kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-Alter objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander.
 
Zakonom o elektroničkim medijima poduzete radnje i za takozvane SLAPP tužbe
 
No, Malenica je ustvrdio da su mu isto tako neshvatljive imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.
 
"Ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem jasno daje podršku slobodi medija", rekao je Malenica, dodavši da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavlja Zakon o elektroničkim medijima kojim su poduzete određene radnje i za takozvane SLAPP tužbe.
 
Na pitanje zar nije udar na slobodu medija i medijsko izvještavanje ako sud zabranjuje objavu teksta na portalu, ministar je odgovorio kako vjeruje da postoje instrumenti u okviru Ovršnog zakona da o tome odluči neki drugi sud.
 
 
 
Izvor: Hina / Vlada

Vijesti iz medija | Pravosuđe