Malenica od Vrhovnog suda i DORH-a zatražio očitovanje o mjerama za okrivljenike

Ministar pravosuđa i uprave je od predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice zatražio da se očituju je li postojeći zakonski okvir „dostatan za donošenje odluka o mjerama osiguranja prisutnosti okrivljenika” nakon što je Zoran Mamić zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.

"Obraćam vam se u želji nastavka zajedničke suradnje s ciljem izgradnje kvalitetnijeg pravosudnog sustava i učinkovitog normativnog okvira u području kaznenog prava", naveo je u pismu ministar Ivan Malenica, dan nakon što je premijer ustvrdio kako treba raščistiti je li postojeći zakonski okvir dovoljno dobar za situacije izricanja mjera opreza ili je riječ o propustima.

"Ovih dana svjedočimo situaciji u kojoj je pravomoćno osuđena osoba, prije upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, napustila teritorij Republike Hrvatske te traži ustupanje izvršenja kazne BiH. Riječ je o Zoranu Mamiću koji je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 4 godine i 8 mjeseci, u predmetu u kojem je na kaznu zatvora pravomoćno osuđen i njegov brat Zdravko Mamić. Podsjećam, Zdravko Mamić je dan prije izricanja prvostupanjske presude, također napustio Hrvatsku te je od tada nedostupan hrvatskim vlastima", piše Malenica.

Ističe da to nije jedini slučaj da su osuđenici s dvojnim državljanstvom uspjeli izbjeći izvršenje kazne u Hrvatskoj.

Situacije koje narušavaju povjerenje građana u sustav

"Iz navedenog proizlazi da se radi o sistemskom problemu, odnosno situacijama koje su ponavljajuće i za koje postoji vjerojatnost da će se događati i ubuduće", navodi Malenica dodajući da takve situacije s opravdanim razlogom narušavaju povjerenje građana u pravosudni sustav te percepciju pravosuđa u odnosu na njegovu učinkovitost, ali i pravičnost.

"One su ujedno i protivne cilju kaznenog postupka koji se provodi kako bi se, na zakonom propisani način, utvrdilo je li kazneno djelo počinjeno te ako jest na počinitelja primijenila kazna ili druga odgovarajuća mjera. U ovakvim situacijama ta svrha je, s aspekta primjene kazne, dovedena u pitanje i nije izvjesno hoće li u potpunosti ili uopće biti ispunjena", smatra ministar.

U pismu traži mišljenje o tome što izvršna vlast može učiniti kako bi omogućila pravosuđu da u ovakvim situacijama osigura da osobe protiv kojih se vodi postupak ih su pravomoćno osuđene za kaznena djela ne napuštaju hrvatski teritorij s ciljem ne izvršavanja kazne.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica