Malenica: Središnja pismohrana zemljišnih knjiga počinje raditi u siječnju

Slika /Vijesti/2023/Rujan/15 rujna/Ministar Malenica Gospić.jpeg

U Gospiću traju završni radovi i opremanje gotovo četiri milijuna eura vrijedne zgrade buduće Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske, pa je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obišao gradilište i najavio početak njezina rada u siječnju.

Radovi bi trebali završiti do kraja listopada, da kraja godine će trajati opremanje, nakon čega će se zaposliti 15 službenika, a Gospić će postati središte zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku.

Ministarstvo paralelno s gradnjom radi na sistematizaciji novih radnih mjesta, nakon čega će biti objavljeni natječaji za zapošljavanje. Nositelj projekta je Ministarstvo pravosuđa i uprave, izgradnju se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj je da se digitaliziraju sve ručno pisane zemljišne knjige.

„Teško je u ovom trenutku reći koliko će taj posao trajati jer znamo da je u Hrvatskoj velika količina zemljišnih knjiga“, rekao je Malenica i najavio da će se u Gospić dopremiti i kasnije digitalizirati zemljišne knjige svih sudova koji sada „muku muče“ s prostorom za njihovo čuvanje.

„To će ubrzati zemljišno-knjižne postupke i povećati povjerenje u zemljišne knjige“, kazao je Malenica istaknuvši da će se nakon digitalizacije sačuvati sve sadašnje zemljišne knjige.

Nova zgrada je napravljena prema svim standardima čuvanja i zaštite arhivske građe, uglavnom nema prozora, ima najsuvremeniji  protupožarni sustav i bit će najsuvremeniji arhivski prostor u Hrvatskoj, ocijenio je ministar.

To će omogućiti zaštitu ručno vođenih zemljišnih knjiga od daljnjeg propadanja, jer se više neće stalno kopirati, već će se čuvati u adekvatnijim uvjetima.

Gradnja nove kaznionice u Gospiću, otvorit će se 200 novih radnih mjesta

Paralelno s projektom pismohrane ministarstvo radi na dokumentaciji za gradnju nove kaznionice u Gospiću i izradi ugovora s Bankom Vijeća Europe koja će financirati taj projekt.

Malenica očekuje da će se slijedeće godine zahuktati i taj projekt te će za dvije godine početi izgradnja nove kaznionice, koja će pokriti potrebe cijelog juga Hrvatske.

Što se tiče razloga za odabir Gospića za novi zatvor, Malenica je kazao da tu nemaju poteškoća s nalaženjem kadra jer Gospić ima dugu tradiciju života sa zatvorom.

Trebat će veći broj pravosudnih policajaca i službenika, oko 200 novih radnih mjesta, te će se za sve njih provesti pravovremena edukacija.

Kaznionica, koja je proteklih sto godina bila u samom središtu grada, izmjestit će se u nove zgrade na periferiji, a uz postojeća radna mjesta otvorit će se 200 novih, za pravosudne policajce, kuhare, psihologe i administrativno osoblje, rekao je ličko-senjski župan Ernest Petry.

Izmijenjena je Uredba s koeficijentima za plaće za pravosudnu policiju

Početkom mjeseca je u suradnji sa sindikatima izmijenjena Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima za pravosudnu policiju, odnosno utvrđeni su dodaci za srednju stručnu spremu, rekao novinarima ministar Malenica.

Najavio je i novi Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, kazavši kako će sve to raditi u dijalogu sa sindikatima i "nema razloga za brigu".

Istaknuo je da su pravosudni policajci  početkom ovog mjeseca prihvatili prijedloge Ministarstva za unapređenje sustava, da je on s njima u kontinuiranom dijalogu, te da smatra da za sada postoji zadovoljstvo s učinjenim.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti