Malenica: U sklopu antikorupcijskog paketa predviđeno 13 reformskih aktivnosti radi poboljšanja rada sudova

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je kako se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost promjene Ustava u dijelu o izboru predsjednika Vrhovnog suda, komentirajući prijedlog zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele da bi ga suci sami trebali birati.

"Mi smo i kod izmjena Zakona o sudova postupili temeljem preporuka GRECO-a (tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije), gdje smo dodatno razradili cijelu proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. Procedura je utvrđena samim Ustavom i to u ovom trenutku nije na stolu, niti se razmatra mogućnost da bi se mijenjao Ustav u dijelu izbora predsjednika Vrhovnog suda", rekao je Malenica uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Malenica ne smatra da je sudac Mrčela pretjerao i da se tim prijedlogom miješa u politiku.

"Ne bih rekao da je pretjerao niti da se miješa u politiku, on je iznio svoj stav. Ne mislim da je politički nastupao, to je stav koji zastupa i kao sudac Vrhovnog suda i kao predsjednik GRECO-a, ne vidim tu političko miješanje", ocijenio je Malenica.

Kazao je i kako Ministarstvo pravosuđa u sklopu antikorupcijskog paketa, kojemu je temelj Nacionalni plan otpornosti i oporavka, predviđa 13 reformskih aktivnosti radi poboljšanja rada sudova. Cilj je skratiti trajanje sudskih postupaka i smanjiti broj neriješenih predmeta.

"U okviru Antikorupcijskog paketa imamo određene alate koje stavljamo na raspolaganje Državnom sudbenom vijeću i Državnoodvjetničkom vijeću u dijelu provjere imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, a razmatramo i mogućnost uvođenja sigurnosnih provjera za suce", rekao je Malenica.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica