Malenica za Novu TV: Pred nama je jedna od najvećih reformi u javnoj upravi. Prvi put ocjenjivanje vezano uz rast plaća

Slika /Vijesti/2023/Studeni/30 studenog/Malenica 30.11..jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, gostujući u Dnevniku Nove TV, govorio je o Zakonu o plaćama u državnim i javnim službama koji je upućen u saborsku proceduru, prema kojem bi zaposlenici s najnižim plaćama, u idućoj godini, mogli dobiti osjetno povećanje.

Ministar je najavio da bi prve plaće po novom zakonu trebale biti plaće za ožujak, isplaćene u travnju iduće godine.
 
"Do tada radimo na uredbama. U srijedu smo sindikatima predstavili nacrte koeficijenata za radna mjesta u državnoj i javnoj službi i sada nam preostaje razdoblje razgovora sa sindikatima", rekao je.
 
Pojasnio je da bi najniži koeficijent, koji je sada 0,631 trebao porasti na 1,06 čime bi namještenici četvrte vrste, koji su sada najmanje plaćeni, trebali dobiti osjetno veće plaće.
 
"Mi smo to pripremili i od sljedećeg tjedna počinju razgovori sa sindikatima da bismo vidjeli postoji li prostor za dodatne uredbe", dodao je Malenica.
 
Iako bi od sljedeće godine 200.000 službenika i namještenika trebalo imati veće plaće, sindikatima se ne sviđa što će, na primjer, ravnatelji ocjenjivati zaposlenike škola.
 
"Ovo je svakako jedna od najvećih reformi u javnoj upravi i prvi put smo unijeli ocjenjivanje vezano uz rast plaća. Resornim ministrima smo prepustili da donesu akte kojima će u svojim resorima urediti ocjenjivanje", objasnio je ministar, dodavši da će se o tome sigurno razgovarati sa sindikatima kako bi se usuglasili kriteriji.
 
"Nama nije cilj ravnateljima dati oružje u ruke kojima će se oni osvećivati učiteljima. Utvrdit će se objektivni kriteriji i vjerujem da će svi biti zadovoljni", napomenuo je ministar.
 
Očekujemo postizanje sporazuma i stvaranje preduvjeta za izgradnju stadiona
 
Komentirao je vijest da je Pavao Vujnovac kupio Fortenovu, kazavši da je sve ovo što se događa oko Fortenove, prije svega, stvar tržišta.
 
"Tu može netko biti zadovoljan ili nezadovoljan, ali postoje mjerodavna tijela koja će odlučiti ako se neki postupak pokrene. Što se tiče tužbi, to je stvar sudova. Država nema ništa s time", ustvrdio je.
 
Osvrnuo s i na suđenje hrvatskim građannima koji će u Grčkoj idućeg tjedna pred sudom iznijeti svoju obranu.
 
"Čekamo da ta istraga završi i ja očekujem da će oni sljedeći tjedan napokon biti pušteni. Iz Grčke nemamo nikakvih signala, ali čitavo vrijeme razgovaramo i vjerujem da to ide u dobrom smjeru", rekao je Malenica.
 
Upitan o tijeku pregovora oko izgradnje stadiona na Maksimiru, ministar je kazao kako tijekom narednih tjedana očekuje postizanje sporazuma.
 
"I u četvrtak smo imali sastanak s predstavnicima Zagrebačke nadbiskupije i vjerujem da će tijekom narednih tjedana biti postignut sporazum. To je inicijativa Vlade da napokon Zagreb dobije respektabilan nacionalni stadion. Možemo očekivati da će to biti riješeno i s Crkvom i s Gradom Zagrebom i vjerujem da će se steći preduvjeti za izgradnju", zaključio je Malenica.
 
Izvor: Vlada / Nova TV
 

Pisane vijesti | Uprava | Ivan Malenica