Marić: Ne zanemarujemo učitelje niti ostale javne službe, i dalje ćemo razgovarati

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, da u pregovorima o povećanju plaća u zdravstvu u Vladi nisu zanemarili prosvjetare, ali ni ostale javne službe s kojima još moraju sjesti za stol.

"Ne zanemarujemo učitelje, kao i sve ostale službe. I dalje ćemo razgovarati, specifična je situacija zbog dodatne teme koja nije bila planirana, prosvjetarima kolektivni ugovor traje još tri godine. Zdravstvu je istekao. Podsjećam, prije deset dana svima je povećana osnovica za dodatnih dva posto, mi smo spremni za daljnji dijalog", poručio je Marić.

Dodao je kako su svi zahtjevi za povećanjem plaća izazov koji je "u ovo doba logičan, razuman i očekivan".

"Ne možemo zanemariti sve, ne samo izazove, već i naše prioritete, ali i mogućnosti koje imamo. Ugroziti javne financije nekom mjerom nije dobro, a ove pojedinačne stvari ne bi trebale dovesti do takvih okolnosti", kazao je Marić.

Vodimo kvalitetan dijalog

Na pitanje hoće li na kraju svima u javnim službama povećati plaće zbog nadolazećeg izbornog razdoblja odgovorio je kako to ne zna, to ovisi o puno toga.

"Vodimo kvalitetan dijalog i politiku koja u konačnici pokušava detektirati izazove i probleme te dati svoj doprinos i poticaj kako se neke stvari treba ispraviti. Ako netko misli da se sve krije u nedostatku financija, to nije prihvatljivo", objasnio je Marić.

Dodao je kako Vlada mora sve financije svesti na ukupne mogućnosti koje javne financije mogu podnijeti, to je njezina obveza prema poreznim obveznicima.

Aladrović: U petak nastavak pregovora sa sindikatima zdravstva

Slično je komentirao i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji se nada napretku u pregovorima sa zdravstvenim radnicima već ovoga petka.

"U petak je nastavak pregovora sa sindikatima zdravstva i mislim da će se tada donijeti neki zaključci", kazao je Aladrović.

Na pitanje slaže li se sa dogovorenih sedam posto povećanja plaća u zdravstvu nije konkretno odgovorio.

"Mislim da ćemo se naći na nekakvim granicama o kojima smo ranije razgovarali. Najizglednija mogućnost je tih sedam posto, odnosno tri plus četiri", kazao je Aladrović.

Dodao je kako su postotci podijeljeni te da "nije samo sedam posto svima linearno, nego je povećanje po određenim dodatcima".

Sa sindikatima prosvjetnih radnika za stol će sjesti slijedeći tjedan, najavio je Aladrović.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Govori i izjave