Marić: Ne znam kako sindikati zaključuju da im Vlada ništa nije ponudila

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je danas da ne zna kako su sindikati u obrazovanju zaključili da im Vlada nije ništa ponudila jer su plaće u tri godine, ustvrdio je, porasle za 20 posto, a sustav plaća treba urediti.

"Mi smo vrlo jasno rekli da tema koeficijenata i dodataka treba biti tema. Prateći ovo sve što se događa proteklih dana i tjedana reći ću da mi je jasno zašto se svih ovih godina taj sustav nikad nije uredio", izjavio je Marić novinarima uoči sjednice Vlade, upitan je li svejedno da učitelji imaju veći koeficijent, na čemu inzistiraju, ili dodatak na plaće, što nudi Vlada. 

Svoje zaključke nije htio podijeliti s novinarima, ali je rekao kako on sustav pokušava urediti te apelira na svoje kolege i "drugu stranu" da se taj sustav krene uređivati. 

Sustav plaća treba urediti

Što se tiče zadnje Vladine ponude od porasta dodatka na plaću od dva posto, Marić je rekao da je porast plaća individualna stvar koja ovisi o razinama u sustavu, uzdržavanim članovima obitelji i prirezu, ali i da se vidi povećanje u odnosu na protekle godine. 

"Prvo koga imam ispred sebe su učiteljice i učitelji kod kojih su moja djeca. Mislim da ti ljudi rade fantastičan posao, obrazuju i uče i moju i svu našu djecu na pravi način. Međutim, u isto vrijeme nisu samo učitelji dio javnih i državnih službi", rekao je i dodao kako je "Pandorina kutija otvorena davnih dana". 

Marić je poručio kako je Vladino rješenje situacije ponuda za nastavak povećanja plaća u okviru mogućnosti. "Država si ne bi trebala priuštiti da imamo početak školske godine, prvo tromjesečje gdje djeca praktički nisu imala puni tjedan dana nastave", istaknuo je.

Nastavnici i djeca trebaju se vratiti u škole i idemo nastaviti

"To nema smisla, i nastavnici i djeca trebaju se vratiti u učionice i idemo nastaviti", ocijenio je i dodao kako se u proračunu linije negdje moraju podvući. 

Ne prihvaća teze da su obrazovanje ili javne službe na zadnjem mjestu, jer su uz mirovine, kazao je, najveći porast doživjele plaće.

Marić ističe kako je svjestan da bez gospodarske aktivnosti, rasta gospodarstva, zaposlenosti i plaća nema ni prihoda proračuna te poručuje da u tome treba naći jasnu mjeru. "Izdvajati pojedine segmente je vrlo nezahvalno", rekao je i dodao se o raspodjeli sredstava manje debatiralo i bilo je manje nezadovoljstva kada tih sredstava nije bilo.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić