Marić: Ovo su prve mjere kojima je cilj spasiti radna mjesta i likvidnost poduzetnika

O 63 mjere Vlade vrijedne 30 milijardi kuna kojima je cilj očuvati radna mjesta i likvidnost u jeku pandemija koronavirusa te o tome tko sve može predati zahtjeve, koji dokazi se moraju priložiti i dokad to poslodavci imaju priliku učiniti u Temi dana HTV-a govorio je Zdravko Marić.

 

Pet milijardi kuna osigurano je za 100 postotno financiranje minimalne plaće od 3250 kuna za što se stiglo 7 tisuća prijava poduzetnika, s oko 40 tisuća radnika.
 
"Prve isplate idu već od četvrtka. Kad smo planirali proračun ta sredstva nismo predvidjeli, ali sva sredstva ćemo osigurati već u prva tri mjeseca. Osnovni kriterij za beskamatnu odgodu plaćanja pojedinih poreznih davanja - je dokaz da su prihodi u ovom mjesecu u odnosu na isti mjesec lani u padu, ili da će vam budući prihodi biti u padu. To se prijavljuje preko sustava e-porezna ili putem elektroničke pošte. Već sada ima 2.000 zahtjeva. Sve zahtjeve ćemo obraditi u najkraćem mogućem roku," kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. 

Smatra kako će kontekst oko koronavirusa biti veliki udar na gospodarstvo i to dugoročno. Poručio je kako su ovo prve mjere, a o novima će se nastaviti razgovarati, imajući u vidu posljedice i za zdravstveni sustav. Mjere će se prilagođavati i uvoditi nove. 
 
"S prvim mjerama osiguravamo odljev likvidnosti od poduzetnika, da se ne moraju zamarati javnim davanjima, već da sredstva čuvaju prvenstveno za isplatu plaća ili neke druge troškove", kazao je.
 
"Novi izvori likvidnosti su HAMAG i HAMAG BICRO krediti do 25.000 eura, uskoro ćemo omogućiti kredite i do 100.000 eura. Za male, srednje i velike poduzetnike je tu HBOR SOLO, ali i komercijalne banke. Radimo na shemi reprogama kredita, a u međuvremenu ćemo složiti nove kredite za likvidnost. Ideja je povući što je moguće više europskih sredstava kako bi HBOR-ov dio sveli na što je moguću nižu cijenu i približiti je nuli. Oko 30 mlrd. kn je naša gruba procjena do kreditnog dijela," kazao je ministar financija Zdravko Marić.
 
Izvor: HTV / Vlada
 
 

Pisane vijesti