Marić: Porezno rasterećenje u svakom obliku u Hrvatskoj je dobro

Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/26 srpnja/ZM-a.jpg

Četvrti krug porezne reforme trebao bi gospodarstvu donijeti dodatno rasterećenje od 3,7 milijardi kuna. Rasteretit će se mladi, PDV na hranu ugostiteljima pada na 13%, a uvodi se i poseban porez na slatke sokove te veće trošarine na cigarete i alkohol. O novim mjerama u Dnevniku HTV-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić rekao je kako svaku kritiku nove porezne reforme treba gledati kao pozitivnu jer su se ne tako davno porezi povećavali, a porezno rasterećenje u svakom obliku u Hrvatskoj je dobro.
 
Naglasio je kako porezni sustav ne može riješiti sve naše probleme u gospodarstvu i društvu te "da sve isključivo leži na poreznom sustavu, mi bismo kao nacija i narod bili jako sretni".
 
Porezno rasterećenje za ugostitelje
 
Ustvrdio je kako uvijek postoje određeni komentari, očekivanja, pritisci. "Ne brojim više koliko sam pitanja dobio hoće li se nešto napraviti za mlade, a kada se predloži ovakva mjera, opet nije dobro", ocijenio je Marić.
 
Na kritike da će porezno rasterećenje mladih rezultirati time da će im nakon svega plaće pasti, Marić je ustvrdio kako nitko neće imati cijeli radni vijek onu plaću koju je imao s 19 godina.
 
"Svi mi koji smo se zapošljavani kao pripravnici tada smo imali najnižu plaću u toku cijele poslovne karijere, no godine staža, iskustvo, napredovanje, proširenje obitelji, sve to utječe na plaću", napomenuo je.
 
Govoreći o poreznom rasterećenju za ugostitelje rekao je kako je za tu odluku presudilo što se tako nešto konstantno tražilo iz tog sektora. "U zadnje vrijeme jako puno slušam o lošim rezultatima sezone, ja ih baš i ne vidim tako, nitko ne može očekivati da su stope rasta konstantne i dvoznamenkaste kao proteklih godina, tržište i konkurencija se oporavljaju", dodao je.
 
Povećavanje trošarina na alkohol i duhan kreće pred kraj godine
 
U vezi s tzv. zdravstvenim porezima objasnio je da su bezalkoholna pića i danas u sustavu oporezivanja - fiksno, a sada bi uveli porez u odnosu na gramažu i postotak količine šećera u njima.
 
Najavio je da povećavanje trošarina na alkohol i duhan kreće pred kraj godine, te podsjetio da se prošli put dizanje trošarina reflektiralo u iznosu od dvije kune. "Ne smijemo zanemariti i da Hrvatska imala najdužu fizičku granicu sa zemljama nečlanicama EU, ne smijemo dopustiti da se ponovno probudi segment sivog tržišta", dodao je.
 
Upitan za komentar prigovora da smanjenje stope PDV-a na 24 posto građanima neće donijeti ništa, a da će se izgubiti više od 2 milijarde kuna u proračunu, Marić je rekao da bez obzira što se može reći da je to samo mala promjena i da u većini slučajeva neće dovesti do korekcije cijena, ona ipak ima svoje implikacije.
 
Izvor: Hina / HRT / Vlada


Pisane vijesti | Zdravko Marić