Marić: Vlada je već nemalo povećala plaće državnih i javnih službenika

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako su na temelju makro-ekonomskih pokazatelja predložili teme na koje se treba fokusirati u nastavku pregovora, a to je povećanje naknada za sistematske preglede i troškove prijevoza.

"Za ovaj TKU tema su materijalna prava koja se odnose na prijevoz i sistematske preglede, a o osnovici ćemo nastaviti razgovore, koja će biti dinamika i što ćemo dogovoriti to ćemo tek vidjeti", kazao je.

Vlada je već u nekoliko navrata korigirala osnovicu plaća državnih i javnih službenika, kada sve zbrojimo ne radi se o malom povećanju plaća, naglasio je Marić.

Podsjetio je da prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti do polovice 2023. treba donijeti novi Zakon o plaćama, koji bi donio napredak u sustavu plaća.

Vlada prati situaciju s inflacijom

Marić je poručio da Vlada prati situaciju s inflacijom te će reagirati bude li potrebno. Napomenuo je da se u strukturi rasta cijena bitan dio odnosi na hranu i režije, a to su troškovi koji značajno sudjeluju u košarici građana s nižim primanjima, pa je i to razlog da Vlada pojačano prati kretanje cijena.

Nije htio komentirati navode portala Index.hr o trgovanju zaposlenika Hrvatske narodne banke obveznicama i dionicama banaka koje nadziru ustvrdivši da nema dovoljno informacija o toj aferi.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić