Marić za HTV: Ugostiteljima i poduzetnicima pokrivamo dio fiksnih troškova

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da Vlada ugostiteljima i poduzetnicima ponudila "ono što je racionalno i pravično, na tragu onoga što je činila svo ovo vrijeme".

S obzirom na epidemiološku sliku u Hrvatskoj pojedine djelatnosti, posebno ugostiteljstvo, priređivači igara na sreću, rekreativni sport ima privremenu obustavu svog rada i djelovanja.
 
"Odlučili smo im djelomično ili u potpunosti pokriti i dio fiksnih troškova. To je hladni pogon, koji se u svakom slučaju treba plaćati", kazao je Marić.
 
Govoreći o PDV-u Marić podsjeća da su usluge smještaja, pripreme i isporuke hrane unutar i izvan ugostiteljskih objekata su na sniženoj stopi od 13%, a jedino na tom postotku nije usluga pića.
 
PDV plaćaju krajnji korisnici
 
"S druge strane, PDV je indirektni porez. Plaćaju ga krajnji korisnici. Kao što ugostitelji traže niži PDV za usluge pića, tako i netko drugi u nekoj drugoj djelatnosti može tražiti. Legitimno je pitanje usporedbe, zašto netko ima, a netko drugi nema sniženu stopu PDV-a", kazao je.
 
Naglasio je da se trenutačno još uvijek ne može predvidjeti dubina, trajanje i sve ostalo uz covid krizu.
 
"Naš proračun, javne financije i sve naše aktivnosti moraju biti upravo usmjerene prema tome, da ako situacija krene dodatno po zlu, da imamo adekvatne instrumente i mjere za odgovor na sve to skupa", kazao je ministar financija.          
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Financije | Zdravko Marić