Marić za Novu TV: Potpore poduzetnicima u pandemiji na snazi i u veljači

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se na potpore poduzetnicima u pandemiji koronavirusa, govorio je o dugovima prema veledrogerijama te podržao inicijativu da se na ženske higijenske potrepštine odredi porez od pet posto.
 
Rekao je da će kriteriji za potpore poduzetnicima u pandemiji koronavirusa, za veljaču, ostati isti kao i do sada.
 
Povećanje procijepljenih bit će jasan signal za trgovinske partnere i pozitivno će se odraziti na turizam
 
''Slobodno možemo reći da će vrijediti za cijelu veljaču. Fiksni troškovi, naravno onaj uvjet, 60 posto ili veći pad prihoda, po svim istim uvjetima kao što su vrijedili do sada'', rekao je Marić.
 
Rekao je da je ''nestručnjak u epidemiološko-zdravstvenom djelu'', ali misli da je dovoljno educiran te je zaključio da će povećanje postotka procijepljenih biti jasan signal za trgovinske partnere te će se pozitivno odraziti i na turizam.
 
Naglasio je da prati projekcije drugih europskih zemalja i njihov razvitak u gospodarstvu te otkrio da se Hrvatskoj ''predviđa treći najveći rast'', više od pet posto.
 
Svjestan je da se ne može predvidjeti koliko će trajati pandemija i kakva će biti situacija s distribucijom cjepiva. ''Moramo imati jedan pravi pristup i biti spremni na neke dodatne, negativne efekte. Sve pozitivno što se dogodi, bolje od naših očekivanja, objeručke trebamo prihvatiti, iskoristiti'', zaključio je.
 
''Predstavnici veledrogerija i meni i kolegi Berošu poslali su određene poruke. Ovih dana ćemo se najvjerojatnije ponovo dopisivati'', rekao je.
 
Hrvatska, kaže, ima problem što nas ne muče samo stari dugovi. ''Mi imamo problem da se svaki mjesec generira novih dugovanja između 220 do 250 milijuna kuna'', komentirao je Marić.
 
Prvi je u redu, govori, za ''počistiti'' sve dugove, no prije se mora postići stanje u kojemu se neće generirati novi dugovi.
 
Intenzivno smo komunicirali sa svim predstavnicima duhanske industrije, proračunske potrebe su velike, idemo s promjenom uredbe s 1. ožujkom
 
''Mi smo vodili vrlo intenzivnu komunikaciju sa svim predstavnicima duhanske industrije'', rekao je te otkrio da su dali novi prijedlog, ali nije otkrio o čemu se radi.
 
''Intencija je, s obzirom da su proračunske potrebe jako velike, da idemo s promjenom uredbe s prvim ožujkom.''
 
Imamo razumijevanja za porez na ženske higijenske potrepštine
 
Saborske zastupnice su tražile da se na ženske higijenske potrepštine porez odredi u visini od pet posto. Marić je rekao da to u potpunosti podržava, kada se stvore uvjeti.
 
"O tome smo već raspravljali proteklih mjeseci i naravno da imamo visoku razinu razumijevanja i kada budu i steknu se uvjeti ići ćemo u tom smjeru. Imamo nekakav terminski plan naših poreza, to nije nekakav veliki fiskalni efekt'', komentirao je.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić