Marić za RTL: Ovo je nevjerojatna godina. Covid i dva potresa, ali pokazali smo da se znamo nositi sa izazovima

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je večeras u RTL-u Danas i govorio o pomoći potresom pogođenim područjima.
 
Objasnio je gdje su pronašli 120 milijuna kuna interventne pomoći. "Uvijek pred kraj godine računamo s onim što smatramo da će ostati neutrošeno i kako s tim novcem baratati. U ovim okolnostima Covida, sve smo fokus usmjerili na borbu protiv Covida, međutim s obzirom na ove okolnosti uspjeli smo u okviru zakonske preraspodjele pronaći sredstva da ostvarimo odmah ovu pomoć", kazao je Marić.
 
Pozvao je sve da prijave institucijama ako naiđu na neke lažne računa na kojima se prikuplja novac za potresna područja. "Vlada je na tragu one aktivnosti iz proljeća otvorila posebni podračun državne riznice i krenule su prve donacije", kazao je i dodao je da će o donacijama izvještavati javnost.
 
Sigurno možemo računati na europska sredstva
 
Rekao je da još ne zna hoće li se ići na proširenje zakona za obnovu Zagreba i okolice. "Sigurno možemo računati na europska sredstva, Fond solidarnosti. Za Zagreb i okolicu je išla najveća pojedinačna isplata iz tog fonda, 684 milijuna eura. Računamo i na nastavak suradnje s međunarodnim institucijama, Svjetska banka, potpredsjednica Svjetske banke me zvala gotovo odmah nakon potresa i iskazala je i spremnost naše suradnje", kazao je.
 
Na pitanje što nam je donio povjerenik EK Janez Lenarčić rekao je da je donio veliku podršku europskih država. Gradonačelnik Petrinje je zatražio deblokiranje blokiranih računa građana s potresnog područja, a Marić je kazao da je o tome već razgovarao s ministrom Malenicom i premijerom.
 
"Ne samo temeljem apela gospodina Dumbovića nego i općenito uzevši u obzir cijelu problematiku, što ćemo na kraju smisliti i implementirati, to ćemo vidjeti", kazao je Marić.
 
Najveća šteta je gubitak sedam života
 
Na pitanje koliko je 2020. godina koštala Hrvatsku, Marić je rekao da su računali prije nekoliko dana i zaključili da su probili iznos od 30 milijardi kuna. "Za ovaj potres još ne možemo niti procijeniti kolika je šteta. Najveća šteta je gubitak sedam života, a nadamo se da ne bude i više. Velika materijalna šteta će povećati iznos. Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana 30-ak milijardi kuna", kazao je.
 
"To je nevjerojatna godina. Covid i dva razorna potresa. Ali pokazali smo i u ovim okolnostima smo kadri i znamo se i moramo se nositi sa svim izazovima", zaključio je Marić. 
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić