Matić za Jutarnji list: Zakon o braniteljima mijenjat će se samo radi poboljšanja statusa, nema govora o smanjenju prava

Pet punih dana pred resornim Ministarstvom okupljaju se branitelji koji traže ostavku ministra Predraga Freda Matić te njegove zamjenice i pomoćnika. Pozivi na dijalog i smirivanje situacije, osim od ministra, stigli su im i od samog državnog vrha - predsjednik Josipović nudi medijaciju između branitelja i Ministarstva kako bi se ponovno uspostavila komunikacija, a prvi čovjek Sabora Josip Leko pozvao je Udrugu 100-postotnih invalida da okrugli stol koji su najavili za utorak umjesto pred Ministarstvom održe u parlamentu. Ministar branitelja pozdravlja obje inicijative.
- Svaka pomoć u ovoj prekinutoj komunikaciji je dobrodošla jer ne može ovakav status quo trajati vječno. Unatoč tome što su razmijenjene teške riječi, u konačnici moramo sjesti za stol - kaže ministar koji u razgovoru za Jutarnji list odgovara na optužbe branitelja, ali i objašnjava zašto smatra da iza svega stoji HDZ.

Ministre, branitelji već peti dan prosvjeduju pred vašim prozorom, što ćete poduzeti kako bi prosvjed završio?

- Stalno pozivam na dijalog i u tome se neću nikada umoriti.

Jeste li shvatili zašto traže vašu smjenu?

- Kad je riječ o braniteljima koji prosvjeduju, trebam reći da se uvijek radi o istoj skupini ljudi koji su snažno politički izmanipulirani jer ja uistinu ne znam koji su razlozi njihova prosvjeda. Jedini zahtjev koji sam razumio je moja smjena te moje zamjenice Vesne Nad i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Je li točno da radite na izmjenama Zakona o braniteljima, o čemu oni ništa ne znaju?

- Namjeravamo promijeniti Zakon u samo tri točke, ali još nemamo nacrte tih izmjena. Zakon će se mijenjati samo radi poboljšanja statusa i nema govora ni o kakvu smanjenju prava. No, ponavljam, ne postoji još niti draft.

Ako se ovaj prosvjed nastavi, hoćete li ipak odustati te popustiti i dati ostavku?

- Više sam dobio SMS poruka potpore nego što je onih koji prosvjeduju. Jutros su mi donijeli i cijelu hrpu mejlova u kojima mi branitelji izražavaju podršku. A imam čak i SMS-ove podrške od onih koji su dolje na prosvjedu.

I što vam oni pišu?

- Da moraju biti tu, ali ne mogu protiv grupe i žao im je zbog toga. To je ta tiha većina koja se ne čuje.

Znači, ne namjeravate popustiti?

- Kad je o meni riječ, mogu ispred Ministarstva ostati do parlamentarnih izbora iduće godine. Mogu im obećati da ću otići na kraju mandata pobijedio SDP ili ne, ministar sigurno više neću biti. Zahvaljujem svima onima koji su mi dali podršku, ali ne smiju se javiti niti se suprotstaviti ovoj militantnoj skupini. Ali ostavku neću dati. Danas je u jednom dnevnom listu izašla prijetnja da se pomoćnik Glavašević i ja iselimo iz ove države, a prije par mjeseci su mi namijenili Kevinu jamu. Onima koji iznose takve prijetnje poručujem: ne selim se iz ove zemlje nego radije idem u Kevinu jamu jer će tako moje kosti biti u zemlji za koju sam se borio.

Karamarko je jučer došao dati podršku braniteljima i demantirao da iza svega stoji HDZ.

- Najbolji dokaz za moje tvrdnje je i to što razloga za prosvjed nema. Volio bih čuti da mi ovi iz HDZ-a kažu: Frede, kad ti odeš, a mi dođemo na vlast, dat ćemo braniteljima to, to, to i to. Kad bi oni to potpisali, ne bi bilo nikakva problema da ja odem. Dapače, ja želim braniteljima sve najbolje i bolje nego što je bilo. Ali u skladu s mogućnostima države. Zanimljivo je, recimo, i da im je Karamarko došao dati podršku, ležerno odjeven i, kako je sam priznao, kao Tomislav Karamarko, a ne kao predsjednik HDZ-a. Znači li to da će, ako dođe na vlast, kada im ne bude mogao ispuniti sve što im je sada obećao, reći: pa nije to bio predsjednik HDZ-a nego Karamarko u civilu.

Bojite li se eskalacije?

- Svašta je moguće, to je skupina koja je u odorama, ima i alkohola, ali nadam se da će shvatiti da nasilje ne vodi nikamo i da će se dostojanstveno ponašati.

Kao jedan od razloga pobune navode i to što branitelji dobivaju otkaze, evo spominje se HŽ u kojem će ih 46 ostati bez posla?

- Imamo zakon koji propisuje da prednost pri zapošljavanju imaju hrvatski branitelji, ali ne postoji zakon koji štiti branitelje od otkaza. Svi moji kolege ministri vode računa o braniteljima i s kolegom Hajdašem Dončićem razgovarao sam u više navrata oko HŽ-a, osigurao udrugama sastanak u HŽ-u. I nije otpušteno samo 46 branitelja nego bi, prema nekim naznakama, moglo biti otpušteno nekoliko stotina radnika HŽ-a, a među njima i ti branitelji. Živimo u društvu jednakih mogućnosti i jednakih prava i kako reći nekome: e ti ćeš dobiti otkaz jer nisi branitelj. Žao mi je svakog branitelja koji dobije otkaz i žao mi je onih 30 tisuća koji su nezaposleni.

Tvrde i da se narušava dostojanstvo branitelja te da o tome govori i povećan broj samoubojstava branitelja? Je li točno da se više branitelja ubija otkad ste vi ministar?

- To je laž. Do mog dolaska ubilo se 2329 branitelja, a u 2012. 152, a 2013. – 133. Znači da je broj u opadanju. Naravno, najviše bih volio da samoubojstava uopće nema jer mi je žao svakog života.

A koliko imamo invalida na temelju PTSP-a?

- Oko 27 tisuća, i to su oni koji imaju invaliditet samo na temelju PTSP-a, ali i oni kod kojih je utvrđen fizički invaliditet u kombinaciji s psihičkim oboljenjem.

Razgovarala Suzana Barilar
 

Vijesti iz medija | Branitelji