Medved i Milošević: Pijetet nevinim žrtvama doprinosi uspostavi povjerenja, pomirenja i prestanka mržnje

  • Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/25 kolovoz/HN20200825694800.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević sudjelovali su danas na komemoraciji u Plavnom i Gruborima. Medved je poručio da Hrvatska mora graditi društvo na temeljima pravednosti i istine, a iskazivanje pijeteta nevinim žrtvama doprinosi uspostavi povjerenja i međusobnog uvažavanja, dok je Milošević naglasio da su empatija i priznanje svih civilnih žrtava pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje.

Medved je na komemoraciji srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima rekao da iza svakog izgubljenog života ostaju razorene obitelji koje s tom traumom žive svaki dan.

Budućnost hrvatskog društva temelji se na koracima koji se trenutno poduzimaju, kazao je i pozvao da tišinu koja vlada u tom selu što prije zamjeni životna radost njegovih stanovnika.

"Ovakve komemoracije prilika su da im svim zajedno odamo počast. Nevine žrtve zbog kojih smo danas okupljeni opominju nas da je nužno ulagati napore u izgradnju snažnijeg društva na dobrobit svih hrvatskih građana, društva utemeljena na zajedničkoj želji da se ovakve traume iz prošlosti više nikada ne ponove", poručio je.

Sudbinu Grubora dijele mnoga mjesta diljem Hrvatske, u kojima su stradali i Hrvati i Srbi i drugi hrvatski državljani. Napuštene kuće iz kojih se nekada čuo dječji glas potiču na promišljanja kako oživjeti ova mjesta, kazao je podsjetivši da je u Hrvatskoj više od 150 masovnih stratišta.

Hrvatska kao pobjednik u Domovinskom ratu žali zbog svih stradalih

Hrvatska kao pobjednik u Domovinskom ratu žali zbog svih stradalih, osobito civila i naša je dužnost iskazati pijetet nevinim žrtvama, rekao je Medved istaknuvši da je to potvrda legitimnosti i pravednosti Domovinskog rata.

Iskazivanje pijeteta svim žrtvama civilizacijski je čin i važan korak u izgradnji uključivog društva.  

"Znamo da članovima obitelji žrtava nije jednostavno biti danas ovdje i prisjećati se svojih najmilijih kojih više nema, no danas su ovdje uz vas i dužnosnici Vlade, među kojima gotovo nema osobe koja u Domovinskom ratu nije izgubila najmilije".

Povjerenje između većinskog hrvatskog i manjinskih naroda preduvjet je razvoja i sigurne zajedničke budućnosti. Ono omogućuje dijalog, potiče na suradnju unatoč svih naših razlika, a time učvršćuje stabilnost društva, i jača demokraciju, kazao je.

Priznao je kao je povjerenje "zahtjevno i politički i psihološki zbog tolikih žrtava iz prošlosti", ali je nužno zbog budućnosti.

Vrijeme je da počnemo graditi našu budućnost na istini utemeljenoj na činjenicama, na suradnji u na pronalasku svih nestalih, i to je prioritet Vlade. S tim smo ciljem donijeli zakon koji uređuje postupak traženja nestalih, naglasio je Medved.

Milošević: Vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević ustvrdio je na komemoraciji za srpske civilne žrtve ubijene tijekom i nakon operacije Oluja da su empatija i priznanje svih civilnih žrtava pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje.

''Danas nakon 25 godina smo došlo ovdje da obilježimo stradanje koje se ovdje dogodilo. Došli smo da bar malo ublažimo boli ljudi odavde. Da pokažemo ljudsku solidarnost, da ovdje osjetu društvenu empatiju i da osjete da su priznati i prihvaćeni u državi'', kazao je Milošević, koji je i sam prvi put u Gruborima.

Potpredsjednik Vlade je na komemoraciji rekao da je pročitao mnogo tekstova i dokumenata o Gruborima, istaknuvši da je među prvim napisima o Gruborima bio dopis Županijskog državnog odvjetništva u Zadru glavnom državnom odvjetniku RH o izvješću o ratnim zločinima u kojem je Gruborima bila posvećena jedna rečenica.

U toj rečenici je stajalo da tužiteljstvo za ubojstva u Gruborima nije zaprimilo kaznenu prijavu i izvješće, kazao je.

''Zakazala je policija, zakazalo je državno odvjetništvo, zakazala je i javnost kad se to dogodilo, zakazali su mediji. Javnost nije pitala, mediji nisu pisali. Zato je važno da svi mi koji smo se okupili ovdje, a pogotovo Vlada čiji sam član, pošaljemo snažnu poruku da će svaki ratni zločin biti kažnjen bez obzira na nacionalnost počinitelja i da će svaka žrtva biti priznata i prihvaćena bez obzira na nacionalnost'', ustvrdio je Milošević.

Obrativši se posebno mještanima Plavnog, Milošević je u ime Vlade pozvao Plavljane da se vrate i da se obrate Vladi Republike Hrvatske za pomoć.

Govoreći na komemoraciji koja je započela u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavila se u Gruborima kod križa postavljenog za žrtve toga zaseoka, Milošević je naglasio da su empatija i priznanje svih nevinih žrtava pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje.

''Vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije, da nam djeca ne rastu s predrasudama prema drugima, samo zato što su ti drugi neke druge nacionalnosti. Samo tako možemo graditi neku bolju Hrvatsku i to je politika ove Vlade'', zaključio je Milošević.

U Erveniku odana počast hrvatskoj obitelji Čengić koju su 1992. ubile srpske postrojbe
 
Nakon komemoracije u Gruborima ministar Medved posjetio je i mjesto Ervenik, gdje je zapalio svijeću kod spomen-obilježja obitelji Čengić, mučki ubijenoj početkom 1992. u zločinačkom pohodu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.
 
Četveročlana obitelj Čengić, roditelji i njihovo dvoje djece, u dobi od jedanaest i četiri godine, ubijeni su 1992. godine u tada okupiranom Erveniku.
 
Ministar Medved je prilikom posjete mjestu stradanja mlade obitelji najavio realizaciju uređenja spomen-sobe u njihovoj spaljenoj obiteljskoj kući kao trajni podsjetnik na njihovu tragičnu sudbinu, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.
 
Uz članove obitelji Čengić i ministra Medveda, počast stradaloj obitelji zajedničkom molitvom odali su hrvatski branitelji, članovi udruga iz Domovinskog rata, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić i drugi dužnosnici.
 
Odajući im počast, ministar Medved prisjetio se svih nevinih civilnih žrtava Domovinskog rata među kojima je i četveročlana obitelj Čengić, a čija je sudbina i danas nepoznata široj hrvatskoj javnosti.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Tomo Medved