Medved: Katastarske izmjere i ažuriranje zemljišnih knjiga u Cetnigradu preduvjet daljnjeg gospodarskog razvoja

U Batnogi kod Cetingrada su otvoreni radovi katastarske izmjere za dio općini Cetingrad, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra Tomo Medved, ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića i karlovačke županice Martine Furdek-Hajdin.

Nakon provedenog postupka, podaci o nekretninama u zemljišnoj knjizi i katastru će biti ažurirani u skladu sa stvarnim stanjem i bit će dostupni u realnom vremenu i u digitalnom obliku.

Zemljišne knjige još od Austro-Ugarske

Stanovnici s područja Cetingrada dugo godina ulagali su ogroman napor pokušavajući da se imovinski razriješe nekretnine, ali, rekao je ministar Medved, sustavno u ovom kraju do sada nije se rješavalo ništa. Medved, i sam rođen u Cetingradu potvrdio je kako je i njegova obitelj, braća i roditelji, godinama bezuspješno ulagali velike napore.

“Tako je svuda ovdje, neriješeni odnosi, knjige još od Austro-Ugarske, nasljednici su se dijelili, ali se to nije evidentiralo. U katastru je jedna slika, a u zbilji nešto sasvim drugo", kazao je novinarima Medved.

Posao ažuriranja katastra i zemljišnih knjiga ocijenio je kvalitetnim preduvjetima za daljnji gospodarski razvoj ovog kraja i njegovu demografsku revitalizaciju.

Pri tom je istaknuo i dodatni problem jer je dio zemljišnih knjiga u slunjskom kraju izgorio u ratu.

"Ovdje neizostavno mora uslijediti gospodarska revitalizacija jer ovo je područje bogato, a demografski opustošeno. Katastarska izmjera je osnovna pretpostavka za prostorne planove, pa nakon toga i za vladine programe gospodarske revitalizacije”, naglasio je ministar Medved.

“Ovdje su vrijedni ljudi i puno je toga potentnog, pa treba po resorima nastaviti podupirati ovo područje, a ja ne sumnjam ni malo u žilavost ovog naroda, jer ne zaboravimo kroz što smo sve prošli. U Drugom svjetskom ratu tu je sve bilo spaljeno, pa opet 1991. sve spaljeno i srušeno i prognan narod, ali je nakon pet godina uslijedio i povratak i ponovno dizanje iz pepela”, rekao je Medved

Narod ovdje ima i žilavost i energiju, područje je jako ugodno za život, samo mu je potrebna pomoć i Grada Slunja i Karlovačke županije i Vlade RH, dodao je.

Započetom izmjerom obuhvaćeno 904 hektara u katastarskoj općini Cetingrad

Započetom izmjerom bit će obuhvaćeno 904 hektara sa 2.123 katastarske čestice i 593 zgrade u katastarskoj općini Cetingrad.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin rekla je da je taj posao vrlo vrijedan, a vlasnici nekretnina zahvaljujući nacionalnim sredstvima dobit će ažurirano stanje i time novu snagu
.
Naglasila je da su sređene vlasničke knjige važne i za privlačenje investitora, a konkretno za Batnogu rekla je kako je u planu izgradnja velikog logističkog centra za voće i povrće.

Za područje Općine Cetingrad u državnom proračunu osigurano 450.000 eura

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić iznio je podatak da je za katastarsku izmjeru i geodetski nadzor za područje Općine Cetingrad u državnom proračunu osigurano 450.000 eura, zahvaljujući čemu će Općina Cetingrad će na tom djelu građevinskog prostora imati ažurirane podatke o nekretninama u zemljišnoj knjizi i katastru, sukladno stvarnim stanju, a koji će biti dostupni u realnom vremenu i u digitalnom obliku.

Višegodišnji program katastarskih izmjera je najveći projekt zemljišne administracije u Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige.

Vlada je pokrenula investiciju sređivanja stanja podataka u katastru i zemljišnoj knjizi osiguravanjem sredstava u državnom proračunu, što je vlasnicima i upraviteljima nekretnina prilika za sređivanje stanja nekretnina, zbog kojih Državna geodetska uprava otvara još jednu lokaciju na kojoj započinje katastarska izmjera u sklopu Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2023., rekao je Šustić

Za dio katastarske općine Cetingrad će nakon provedenog postupka podaci o nekretninama u zemljišnoj knjizi i katastru biti ažurirani u skladu sa stvarnim stanjem i bit će dostupni u realnom vremenu i u digitalnom obliku.

Ažurirane zemljišne knjige omogućavaju jednak pravni standard građana glede registracije nekretnina

Sudac Općinskog suda u Karlovcu Tomislav Maras je rekao da ažurirane zemljišne knjige “omogućavaju jednak pravni standard glede registracije nekretnina, a uskoro će ih imati i građani Cetingrada, kao i sve uvjete koje s tim u vezi imaju građani Grada Slunja ili primjerice Grada Karlovca”.

Načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić zahvalila se svima na ovoj razvojnoj prilici za Cetingrad.

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. godine vrijedan je  401.486.495,45 eura, a dijelom se financira iz državnog proračuna, a većim sredstvima iz EU fondova.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved