​Medved: Lederer, ubijen 1991. na novinarskom zadatku, mnogima bio uzor i snaga

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice u srijedu je obilježena 31. obljetnica pogibije snimatelja HTV-a Gordana Lederera ubijenog na novinarskom zadatku 10. kolovoza 1991. u srpskom napadu na Pounje, a ministar Medved istaknuo je da je Lederer mnogima bio uzor i snaga.

Kod spomenika "Slomljeni pejzaž"  u spomen na Gordana lederera položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur.
 
Vijence su među ostalim položili članovi obitelji Lederer, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, članovi Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, Hrvatski generalski zbor, izaslanstvo Grada Zagreba, predstavnici lokalne vlasti i braniteljskih udruga.
 
Obraćajući se okupljenima, potpredsjednik Vlade Medved, i sam kao hrvatski branitelj sudionik Domovinskog rata, rekao je da je Gordan Lederer na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja.
 
Kao neposredni svjedok ubojstva Lederera snajperskim hitcem pripadnika srpskih paravojnih postrojba, Medved se prisjetio tog trenutka i nastojanja da mu se spasi život.
 
Banijska praskozorja zauvijek će ostati dio hrvatske povijesti i istine o Domovinskom ratu
 
Njegova Banijska praskozorja zauvijek će ostati dio hrvatske povijesti, istine o Domovinskom ratu u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, naglasio je ministar hrvatskih branitelja.
 
Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj Hrvatske radiotelevizije, dodao je, već i uzor i snaga u mnogim teškim trenucima koji su zahvatili Hrvatsku domovinu u vojnoj agresiji tijekom Domovinskog rata.
 
Dožupan Jurić rekao  je kako je Domovinski rat bio rat mržnje i ljubavi. "Njih, koji su napadali Hrvatsku, motivirala je mržnja, a hrvatske branitelje je motivirala ljubav. I pucanj u snimatelja HTV-a Gordana Lederera je plod mržnje, jer je ubojica znao da je na putu zla i da je kriv, pokušao je zaustaviti istinu o Domovinskom ratu", dodao je Jurić.
 
Gradonačelnik Bišćan naglasio je kako je Lederer dao svoj život da se istina sazna, ali da njegov životni put nije ovdje do kraja okončao dok ga se prijatelji i kolege sjećaju.
 
"Njegova priča nije završila, ona se nastavlja kroz njegove video zapise, koji potvrđuju kolika je bila njegova hrabrost, a nama i nakon 31 godine vjerno prikazuju ratna zbivanja", rekao je Bišćan.
 
Lederer je ubijen na Čukur brdu 10. kolovoza  1991. na radnom zadatku snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Izgubio je život u 33. godini, pogođen metkom iz neprijateljskog snajpera, snimajući akcije branitelja u vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge dokumentarističke snimke o prvim danima Domovinskog rata, koje su kasnije montirane u legendarna 'Banijska ratna praskozorja'.
 
Nakon svečanosti na brdu Čukur, ministar Tomo Medved je u Donjim Kukuruzarima nazočio svečanom otkrivanju spomenika svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Tomo Medved