Medved na skupu podrške Ukrajini: Hrvatska je danas uz Ukrajinu, kao što je Ukrajina bila uz nas u najtežim danima

Ukrajinci i Ukrajinke, hrvatski građani i politički dužnosnici okupili su se na glavnom zagrebačkom trgu dan nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i pozvali na nastavak pomoći ratom razorenoj zemlji.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je potporu ukrajinskom narodu u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

„Iza nas je godina dana od početka brutalne ruske agresije kojom je ukrajinski narod izložen krvavoj borbi za vlastitu opstojnost. Ruska agresija donijela je ogromne ljudske patnje, smrti i ranjavanja stotina tisuća ljudi, masovne progone, uništavanja čitavih gradova, kulturnih dobara, industrijskih i energetskih postrojenja“, kazao je.

Medved je poručio da je Ukrajina žrtva ruske agresije, a Hrvatska može biti samo na jednoj ispravnoj strani – pravde, mira i slobode, demokratske i suverene Ukrajine s kojom dijelimo iste vrijednosti.

„Ovim mirnim skupom želimo odati počast nedužnim žrtvama agresije na Ukrajinu, ali i pokazati kako ne smijemo šutjeti pred onima koji žele uništiti i kršiti temeljna ljudska i suverena prava države“, izdvojio je Medved.

Ukrajina je bila prva članica UN-a koja je priznala neovisnost Hrvatske

Podsjetio je da je Ukrajina u prosincu 1991. bila prva članica UN-a koja je priznala neovisnost Hrvatske.

„Svi dobro znamo koliko nam je to značilo, zato je Hrvatska danas uz Ukrajinu, kao što je Ukrajina bila uz Hrvatsku u najtežim danima hrvatske novije povijesti'', poručio je Medved.

Uvjereni smo, kazao je, da će pravedna borba ukrajinskog naroda biti uspješna te dodao da podršku Ukrajini pruža ne samo Hrvatska, već cijela međunarodna zajednica.

„Sloboda je neprocjenjiva. Mi, poučeni vlastitim iskustvom, želimo da Ukrajina svoju slobodu ostvari što brže i da u Ukrajini zavlada mir. Zato danas iz Zagreba upućujemo poruku ohrabrenja ukrajinskim braniteljima – branite svoju zemlju, svoj narod i slobodu, kao što ste to činili i do sada, snažnim otporom kojim ste pomrsili račune agresoru i pokazali kako se voli domovina u najtežim okolnostima. Sjećanja na naše žrtve u Domovinskom ratu poseban su razlog naše empatije prema ukrajinskom narodu“, kazao je Medved.

Ukrajinski narod, istaknuo je Medved, može računati na našu trajnu solidarnost, nastavak snažne političke, diplomatske, humanitarne, financijske, ali i vojne pomoći.

„Dragi prijatelji, Hrvatska ostaje uz vas sve do vaše konačne pobjede. Slava Ukrajini!“, poručio je potpredsjednik Vlade Medved.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti