Medved: Naše su snage danonoćno na terenu, tako će i ostati

Slika /Vijesti/2021/veljača/10 veljače/HN20210130894237.jpg

U emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ gostovao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Dosad smo postavili više od 10 kontejnerskih naselja u Sisku, Petrinji, Glini, Mečenčanima, Kukuruzarima i Hrvatskoj Kostajnici, rekao je.

Medved, koji ujedno rukovodi  radom Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, kazao je da su sve operativne snage, sve sastavnice sustava civilne zaštite na terenu i sudjeluju u sanaciji.

„Prvi je cilj, naravno, bio spašavanje života i omogućavanje koliko-toliko normalnog života. Pregledali smo dosad više od 28.000 objekata koji su oštećeni u potresu, više od 3.500 objekata dobilo je crvenu oznaku jer nisu sigurni za stanovanje, više od 5.500 objekata dobilo je žutu oznaku jer su opasni za stanovanje. U skladu s tim poduzimamo mjere“, kazao je Medved.

Osiguravanje kontejnera i mobilnih kućica

Izdvojio je da je to ponajprije osiguravanje kontejnera i mobilnih kućica kako bi ljudi imali siguran i topao dom, koliko se to može tako nazvati.

„Problem je bio osigurati dovoljno kućica i kontejnera te ih dopremiti u neposrednu blizinu oštećenih kuća. Ponekad smo morali probijati putove i ceste da bismo mogli prići, dovući električnu energiju, spojiti sve te objekte. Želim naglasiti napor HEP-a -  postavljeno je oko 50 novih trafostanica, više od 1.300 privremenih objekata spojeno je na električnu energiju, više od 600 tona podijeljeno je pučanstvu“, istaknuo je.

Topli obroci za više od 350 naselja

Medved je izvijestio da je organiziran je topli obrok za više od 305 naselja i svakodnevno se dijele.

„Tu su još sve one aktivnosti koje su usmjerene prema stanovništvu kako bi što lakše prebrodilo ovo teško razdoblje. Dodatno je otegotno ovo hladno, zimsko vrijeme. No, sigurno je da će naše snage danonoćno ostati na terenu i to će biti tako i u ubuduće, sve dok se ne steknu uvjeti za normalan život“, naglasio je.

Više od 2.500 naknadnih potresa

Poručio je pritom da je usmjerenje stupanj oštećenja objekata. Jedinice lokalne samouprave donose zahtjeve i prioritete.

„Na početku smo imali 888 prioritetnih zahtjeva, a sama činjenica da smo prešli preko 1.300 tih objekata dovoljno govori u kojem stupnju smo realizirali te zahtjeve. No, bilo je preko 2.500 naknadnih potresa, oni svakodnevno potresaju to područje, svaki taj potres iza sebe ostavlja nova oštećenja. Zbog toga na dnevnoj razini tražimo od Stožera civilne zaštite općina, gradova i županije prioritete kako bismo svaki dan znali kojoj obitelji je nužno dovesti kontejner ili mobilnu kućicu“, rekao je.

Potpredsjednik Vlade Medved je izvijestio da je dosad postavljeno više od 10 kontejnerskih naselja u Sisku, Petrinji, Glini, Mečenčanima, Kukuruzarima i Hrvatskoj Kostajnici.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti