Medved: Nitko od stradalih u potresu ne smije biti gladan

Slika /Vijesti/2021/rujan/29 rujna/21.jpg

Nitko od stradalih u Sisačko-moslavačkoj županiji nije i ne smije biti gladan, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja te načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved. Dodao je da će se ispraviti moguće greške vezane uz podjelu obroka stradalima.

Na taj je način Medved, na zamolbu novinara u Petrinji, komentirao vijest kako je veći broj obroka od ponedjeljka smanjen, što je u nekim sredinama izazvalo negativne osvrte.

On je podsjetio kako je tvrtka Pleter, kad je preuzela pripremu hrane, u devet mjeseci podijelila oko 1,4 milijuna obroka, u što je utrošeno više od 30 milijuna kuna.

"Budući da su ugostitelji s područja županije iskazivali želju da participiraju u pripremi obroka, Županija je preuzela obvezu raspisivanja javnog poziva, kako bi taj posao nastavili ugostitelji. Od prvog trenutka je bila obveza gradova i općina da iskažu potrebe za hranu, što smo do sada poštivali. Gradovi i sada iskazuju svoje potrebe pa je od jučer na snazi ta odluka. Županija je ta koja organizira podjelu uz sredstva Vlade RH", pojasnio je.

"Ako je netko bio izostavljen, to će se vrlo brzo ispraviti", istaknuo je Medved.

Dodao je kako je 1,5 milijuna paketa suhih obroka podijelio Hrvatski Crveni križ, a i ta se mjera nastavlja.

Obnovljeno već više od 500 objekata u kojima se može normalno pripremati hrana

Ponovio je da će se - ako je negdje bilo pogreške i ako je oštećen netko tko ne može pripremati hranu - to brzo ispraviti.

"Ne dolazi u obzir da netko bude zaboravljen, posebno u opskrbi toplim obrokom", dodao je i najavio kako će se već danas analizirati stanje kako bi se greške ispravile.

Medved je također izvijestio da je obnovljeno već više od 500 objekata u kojima se može normalno pripremati hrana.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je potvrdio kako je županija preuzela javnu nabavu za pripremu obroka na temelju potreba lokalnih stožera Civilne zaštite.

Sada se, kako je rekao, te potrebe kreću oko 850 obroka.

Izjava: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved