Medved: Pozivamo sve koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Dnevniku HTV-a govorio je o trenutačnim prioritetima u saniranju posljedica potresa.

U Petrinji je od jutra trajao sastanak Stožera za uklanjanje posljedica potresa i lokalnih čelnika na kojem se, više od pet sati, govorilo kako loše vrijeme i stalna podrhtavanja tla otežavaju pomoć i sanaciju.
 
"Iznimno veliki napor je učinjen od strane naših inženjera, statičara koji su pregledali velik broj objekata. Više od 2500 objekata je u crvenom, dakle nisu sigurni za stanovanje. Puno više onih koji su uvjetno sigurni. No treba naglasiti da smo u posljednjih 24 sata samo na području Petrinje imali 18 što slabijih što snažnijih potresa i svako od njih objekte koji su bili uvjetno za stanovanje dodatno urušava tako da se situacija mijenja iz sata u sat, rekao je Medved u razgovoru s Nikolinom Ćosić.
 
Ministar ističe kako je Stožer od trenutka kada je osnovan u organizaciji Vlade RH pozicionirao 342 stambena objekta - kontejnera.
 
"Tom broju pridodajemo one koji su stigli privatnim donacijama. Dakle u ovome trenutku na potresom pogođenom području imamo oko 500 takvih objekata. Po svim zahtjevima koji nam stižu s terena, a i u skladu s rečenim na današnjem sastanku s načelnicima, primarno nam treba oko 1000 takvih objekata. No, naglašavam, sa svakim novim potresom situacija se mijenja i mi ćemo je nastaviti pratiti. Ukoliko bude potrebno i više mi ćemo svakome osigurati siguran krov nad glavom", poručio je Medved.
 
Izgradnja kontejnerskih naselja uskoro i u Glini
 
S obzirom na najavljeni ledeni val pozvao je sve one koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane.
 
"Pozivamo ih da nam se jave kako bismo im osigurali siguran smještaj. A one osobe koje odluče ostati u svojim domovima ili blizu njih nastavit će obilaziti naše vrijedne službe. Mogu im poručiti da nitko neće biti ostavljen, intenzivno ćemo ih obilaziti i poduzet ćemo sve da lakše prebrode ove teške zimske dana", obećao je ministar.
 
Kaže kako je samo danas Crveni križ podijelio više 8 i pol tona hrane a nastavlja ju dijeliti i večeras.
 
"365 tona hrane je podijeljeno u protekla dva tjedna ljudima na potresom pogođenom području. Podijeljene su i velike količine odjeće i opreme, sve ono što je potrebno za život u ovim okolnostima ljudima koji su izgubili svoje domove", naglasio je.
 
Ističe kako su na nekoliko lokacija na području Petrinje i Siska započeli izgradnju kontejnerskih naselja, a uskoro će započeti izgradnju i na području Gline.
 
"Kontejnerska naselja su zamjena za uništene stambene zgrade, dok su kontejneri koje postavljamo uz obiteljske kuće namijenjeni ljudima koji su u tim kućama živjeli. U neposrednoj blizini urbanih sredina formiramo obiteljska kontejnerska naselja gdje će u idućih nekoliko tjedana biti postavljene stotine tih kontejnera s ciljem da ljudi ostanu na ovom području i žive u tim kontejnerima i tako ćemo prebroditi razdoblje do obnove i izgradnje njihovih domova", poručio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.
 
Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti | Tomo Medved