Medved: Srbija ne surađuje i ne daje informacije o nestalima iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ponovno je upozorio u utorak, nakon tematske sjednice saborskog Odbora za ratne veterane o problematici nestalih osoba u Domovinskom ratu, da u procesu pronalaženja nema suradnje Srbije koja ne daje informacije o nestalima.

"Saborski Odbor smo upoznali sa svim aktivnostima, postignućima, izazovima i teškoćama s kojima se susrećemo. Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. godine, a pronalazak posljednje masovne grobnice kod Bobote pokazuje rezultate", izjavio je novinarima potpredsjednik Vlade ministar Medved nakon sjednice Odbora.

Dodao je da su od 2016. do danas pronašli i ekshumirali 144 posmrtna ostatka i identificirali 197 posmrtnih ostataka nestalih.

Podsjetio je da su prije nekoliko dana uz cestu Pačetin - Bobota u blizini Vukovara pronašli veliku masovnu grobnicu s najmanje 11 posmrtnih ostataka. O tim smo aktivnostima detaljno informirali članove Odbora, rekao je ministar Medved.

"U okviru našeg Ministarstva uspostavili smo ispostave u Vukovaru i Splitu, upravo s ciljem da budemo dostupni prvenstveno obiteljima koje traže svoje najmilije, ali i osobama koje posjeduju određene informacije kako bi imali mjesto gdje mogu doći i dati informaciju o sudbini naših nestalih osoba", istaknuo je.

U tematskoj raspravi na saborskom Odboru, dodao je ministar Medved, osvrnuli smo se i na poteškoće koje se prvenstveno manifestiraju zbog izostanka suradnje Srbije glede dostave informacija o sudbinama nestalih osobama, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je iznijelo sve informacije o naporima koje Republika Hrvatska čini u pogledu pritiska prema Srbiji.

 "Ja sam informirao o našim konkretnim zahtjevima od 2016. godine do danas, na koje se pozicije odnose, na koje skupine ljudi, konkretne osobe i protokole", kazao je Medved.

Poštivanje i senzibilitet u komunikaciji s obiteljima koje 30 godina traže svoje najmilije

Dodao je da je pozvao sve saborske zastupnike da budemo konstruktivno usmjereni ako dođemo do saznanja, na obvezu da, ako dođemo do informacije, dostavimo je nadležnim tijelima, što je jako važno, kao i komuniciranju u javnom prostoru u vezano za sudbine nestalih osoba.

"Apelirao sam da budemo odgovorni u tom pogledu kako obiteljima koji traže svoje najmilije ne bismo nanijeli dodatnu bol, jer nam cijelo vrijeme u fokusu moraju biti obitelji koji 30 godina traže svoje najmilije, i sve što činimo moramo činiti da ih poštujemo i imamo senzibilitet prema obiteljima kako ih ni i jednom trenutku svojim govorom ne bismo povrijedili", naglasio je ministar.

U masovnoj grobnici kod Bobote najmanje 11 žrtava

Vezano za pronađenu masovnu grobnicu kod Bobote, ministar Medved je kazao da za sada sa sigurnošću može reći kako je ondje najmanje 11 posmrtnih ostataka, ali moguće je da će biti i više.

Pričekat ćemo DNA analizu i vjerujem da ćemo vrlo brzo utvrditi identitet tih osoba i pozvati obitelji da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih, dodao je.

Ministar Medved za sada novinarima nije mogao potvrditi jesu li u masovnoj grobnici isključivo civilne žrtve, nego je ponovno pozvao javnost da se pričekaju rezultati DNA analize.

Uz aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja na masovnoj grobnici iz Domovinskog rata kod Bobote, MUP i DORH provode svoje postupke u elementima gdje je očito počinjenje kaznenog djela ratnog zločina, naglasio je.

Rekao je da trenutačno rade samo na području Bobote, ali su u Vukovarsko-srijemskoj županiji u pripremi još dvije lokacije, koje su u potpunosti pripravne za probna iskapanja, dodavši da je do sada u toj županiji u potrazi za nestalima obrađeno 99 lokacija.

"Pozivam sve one koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju", kazao je Medved, zajamčivši tajnost osobama koje daju informacije o nestalima iz Domovinskog rata.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir naglasila je da dinamika pronalaska nestalih nije zadovoljavajuća s obzirom na to da je prošlo 30 godina. Jer, kazala je, članovi obitelji umiru i nisu doznali istinu o najmilijima.

Dodala je da su napori Ministarstva hrvatskih branitelja i svih službi koje se time bave zadovoljavajući.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved