Medved: Već na sljedećoj sjednici bit će donesena odluka o konkretnoj pomoći požeškom kraju

Slika /Vijesti/2021/lipanj/26 lipnja/E4znAA1WYAMqDY-.jpg

Utvrđuje se šteta nakon nevremena praćenog tučom, koje je jučer pogodilo Požeštinu. Led veličine oraha oštetio je krovove, automobile, uništio poljoprivredne kulture, rušila su se drveća i električni stupovi. Ministri su najavili brzu Vladinu pomoć.

Zbog velike štete nastale u nevremenu, u Požegu su stigli ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Sastali su se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem. 
 
Ministrica Marija Vučković je još jednom izrazila žaljenje što je ovaj kraj pogodila još jedna teška nepogoda s velikim posljedicama, manje od mjesec dana nakon prve.
 
Vlada će brzo intervenirati s dodatnim mjerama
 
"Stambeni objekti su stradali, stradala je gospodarska aktivnost u kojoj veliku ulogu ima poljoprivreda ali i drvoprerađivačka industrija. Posljedice su velike. Mi sad moramo pričekati prve procjene, prema riječima županice ali i lokalne samouprave oni su prionuli poslu, kako bismo u vladi imali prve procjene koje će se poslije i dorađivati. Pored onih redovitih mjera Ministarstva poljoprivrede koje pomažu u osiguranju i obnovi poljoprivrednog potencijala sasvim je jasno da je ovdje potreban dodatni angažman. Ova će Vlada brzo intervenirati s dodatnim mjerama," izjavila je ministrica Vučković.
 
"Ministarstvo će pomoći poljoprivrednicima da brže obnove ovaj poljoprivredni potencijal ali sam potpuno svjesna da im je potrebna dodatna podrška i pomoć, da treba preživjeti, održati poljoprivredno gospodarstvo. Za hrvatsku Vladu i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića poljoprivreda je strateška djelatnost i mi ćemo dodatno i brzo pomoći s prve iduće sjednice vlade i u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave," najavila je ministrica.
 
Prve procjene ukazuju na stopostotne štete
 
Ratari, koji su tek počeli žetvu pivarskog ječma i uljane repice - ostali su bez uroda. Led je uništio i proljetne kulture - kukuruz, soju, suncokret. Prema prvim procjenama, šteta je stopostotna.
 
Potpredsjednik vlade Tomo Medved obećao je vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica jučerašnjeg nevremena koje je pogodilo dijelove požeško-slavonske županije, a županica Antonija Jozić rekla je kako će štete iznositi više desetaka milijuna kuna.

"Grad Požega i općina Jakšić bilježe štete na građevinskim objektima. Ono što najviše boli, štete u poljoprivredi su u puno širem krugu. One su na području Požege, općine Jakšić, općine Kaptol i gradova Kutjevo i Pleternice. Sada ćemo pristupiti žurnoj procjeni šteta i zahtjevima za pomoć ", rekla je županica Jozić nakon sastanka s vladinim predstavnicima. Dodala je i kako je još nemoguće procijeniti veličinu šteta ali će one sigurno iznositi više desetaka milijuna kuna.

Najavivši vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica prije nego se krene u temeljito saniranje šteta Medved je poručio: "Vlada će u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica od nevremena. Već na slijedećoj sjednici bit će donesena odluka o konkretnoj pomoći".  Također je zahvalio svim javnim službama koje su odmah nakon nevremena oko 17 sati jučer krenule u sanaciju.

Novinari su ministre pitali o mogućoj povezanosti razmjera šteta s nefunkcioniranjem protugradne obrane, a Medved je rekao kako se tu prije svega radilo o prirodnoj katastrofi te da o tome mogu govoriti stručnjaci ali i da je ovakve razmjere nevremena vrlo teško prevenirati.
 
Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti