Medved: Vlada ni u jednom trenutku nije zaustavila proces opremanja, modernizacije i ulaganja u vojsku

Vlada Republike Hrvatske u potpunosti razumije nužnost jačanja naših obrambenih sposobnosti, a to u konačnici kroz naše djelovanje snažno podupiremo i na tome radimo. Uz sve nedaće koje su zadesile Hrvatsku - korona i potresi, mi za sustav obrane izdvajamo od 7 do 10 posto više, osobito u svjetlu nabavke borbenih zrakoplova. U kontekst vremena u kojem živimo moramo staviti složenost i zahtjevnost izdvajanja za zdravstvo, očuvanje radnih mjesta, ali i u tim okolnostima naša Vlada ni u jednom trenutku nije zaustavila proces opremanja, modernizacije i ulaganja u vojsku, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar je podsjetio da je prije dva dana održan radni sastanak u Vladi koji je vodio premijer Andrej Plenković na kojem su sudjelovali načelnik Glavnog stožera, njegov zamjenik i zapovjednici grana kojima je jasno iznesen program opremanja, postignuća u proteklih pet godina i program modernizacije opremanja postrojbi HV-a.
 
Hrvatska vojska je danas moderna, spremana izvršiti sve svoje zadaće
 
"Mogla se jasno steći slika da je Hrvatska vojska danas moderna, spremana izvršiti sve svoje zadaće. Zapovjednici su iznijeli svoje viđenje u pogledu daljnje modernizacije i podizanja sposobnosti", kazao je Medved.
 
Rekao je da je na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost analizirano stanje sigurnosti na jugoistoku Europe. "Ministar vanjskih poslova dao je jasnu sliku glede stanja u tom dijelu Europe, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dao je osvrt i stanje glede ilegalnih migracija i svih mjera koje se poduzimaju u tom pogledu kao i aktivnosti vezanih za ulazak u Schengenski prostor", dodao je.
 
Medved je naglasio da su donesene i smjernice za rad sigurnosno-obavještajnog sustava za rad u 2022. godini te su sve točke jednoglasno usvojene.
 
Što se tiče sjednice Vijeća za obranu, dodao je, ponavljamo da dijelimo mišljenje o stanju u Oružanim snagama, dijelimo mišljenje u kojoj mjeri su učinjeni napori i poboljšani uvjeti, ali kao Vlada smo svjesni da treba napraviti još niz koraka kako bismo ojačali sposobnosti Hrvatske vojske.
 
"Ono gdje dolazi do prijepora je ocjena stanja da naša Vlada u potpunosti, a naš stav baziramo na izvješća zapovjednika, ne ocjenjuje nužnost nekakvih kritičnih postupanja", rekao je Medved.
 
Ministar je upitan koliko napetosti utječu na stanje u Hrvatskoj vojsci.
 
Predsjednik Republike, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera imaju definirane nadležnosti
 
Rekao je da će se situacija rasplesti poštovanjem zakona te da Zakon o obrani vrlo jasno definira nadležnosti i u okviru njega, predsjednik Republike, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera imaju definirane svoje nadležnosti.
 
"Poštovati Zakon i surađivati - to je ono što je nužno kako bi se donosile odgovarajuće odluke u skladu s izazovima pred nama. Važno je naglasiti da se vojska i načelnik Glavnog stožera moraju pustiti da rade svoj posao prema slovu zakona", kazao je Medved.
 
Medved se osvrnuo i na izmjene Zakona o obrani.
 
"Jasno je da i recentni događaji i određeni istupi od nas kao Vlade traže ozbiljnu analizu normativnog segmenta sustava obrane u pogledu i Zakona o obrani i Zakona o službi gdje ćemo zasigurno sagledati sve parametre tih zakona, poglavito u svijetu prepoznavanja eventualnih praznina, koje će trebati preciznije regulirati", rekao je ministar Medved.
 
Istaknuo je da je Hrvatska vojska jamac sigurnosti i stabilnosti. "Stvorena je u Domovinskom ratu, a danas je moderna oružana sila i ni na koji način ne očekujem da će se u Hrvatskoj vojsci dogoditi bilo što što ne bi bilo povoljno za očuvanje njene sposobnosti. Naši zapovjednici su profesionalni i stručni ljudi", rekao je Medved.
 
Velika sredstva ulažu se i u postrojbe Hrvatske kopnene vojske
 
Naglašavam, kazao je, da smo u ovim teškim okolnostima donijeli odluku o nabavci višenamjenskih borbenih aviona i za tri godine Hrvatska će biti naoružana najsuvremenijim borbenim zrakoplovima. Paralelno s tim, dodao je, niti u jednom trenutku se nije zanemario segment drugih grana i rodova postrojbi HV-a. Rekao je i da se ulažu velika sredstva u postrojbe Hrvatske kopnene vojske.
 
"Završili smo projekt opremanja oklopnog vozila Patria, završili smo s postavljanjem borbenih stanica. Nastavlja se i s modernizacijom HRM-a, sa završetkom programa tj. izgradnje obalnih ophodnih brodova. Zapovjedništvo za potporu se oprema s transportnim i logističkim kapacitetima kako bi mogao podržavati ostale grane HV-a. Vlada je učinila i napor za podizanje sposobnosti Hrvatskog vojnog učilišta i stvoreni su preduvjeti za razvoj vojne znanosti", rekao je Medved.
 
Naglasio je da su  posebno ponosni na ulaganje u "ključni čimbenik, a to je vojnik", kroz zakonodavne okvire.
 
"Iznimno bitan segment su uvjeti života i rada i naša ulaganja u vojne objekte. Uz to što smo u Vukovaru izgradili novu vojarnu, vratili vojsku u Vukovar, Varaždin, Ploče, Sinj, Pulu. Više od 600 milijuna kuna investirali smo u uvjete rada u vojarnama. Na tom tragu ćemo nastaviti. Nastavit ćemo nabavljati suvremene, moderne oružane sustave koji su nužni kako bi HV održao sve sposobnosti, poglavito u svjetlu izgradnje i opremanja sa suvremenim sustavima protuzračne obrane, oklopne borbe i nabavke oklopnih vozila za prijevoz pješaštva", kazao je Medved.
 
 Uz Patriju, dodao je, koju smo završili, pred nama je opremanje jedne bojne s prijevozom na gusjenicama, a to ćemo napraviti nakon taktičko-tehničke analize i kada HV obavi sve predradnje, staviti to u proračun i nabaviti i te prevožnjake.
 
Bit će ograničenja na Danu sjećanja na žrtvu Vukovara, smjernice će dati HZJZ
 
Ministar se osvrnuo i na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.
 
Rekao je da će danas na sjednici Savjeta donijeti odluka, uvažavajući okvire i smjernice koje će dati HZJZ. No treba naglasiti, kazao je Medved, da je Vukovar simbol mlade Hrvatske i Hrvatska će na odgovarajući način obilježiti 30. obljetnicu stravičnog zločina i velikog stradanja Vukova i Škabrnje.
 
"Danas ćemo, uvažavajući aktualno stanje, prepoznati format na koji ćemo način obilježiti te važne događaje. Zasigurno će biti ograničenja, odnosit će se prvenstveno na organizirani prijevoz i smještaj gdje će biti potrebne COVID potvrde. Poteškoća će biti i u organiziranju prehrane i radu ugostiteljskih objekata", rekao je Medved.
 
Poziv građanima da komemoriranje organiziraju u svojim mjestima
 
Nažalost, kazao je ministar, ovo je druga godina u ovim uvjetima i ponovno ćemo pozvati građane da komemoracije organiziraju u svojim mjestima kako bismo smanjili broj ljudi koji bi došli u Vukovar. Posebno se obratio ranjivim skupinama, narušenog zdravlja, da vode računa o svojem zdravlju i zdravlju svojih bližnjih.
 
"Danas ćemo u 15 sati održati Savjet na koji su pozvani predstavnici Vukovara i Škabrnje i svi predstavnici tijela, pa ćemo u skladu slike i preporuka HZJZ-a donijeti odluke i priopćiti ih javnosti", rekao je Medved.
 
Vlada će Banovini pružiti sve oblike potpore kao što smo činili i prošle zime
 
Nakon što je iznio statističke podatke o posljedicama potresa na Banovini i dosad učinjenog, Medved je kazao da je važno da će Vlada pružiti sve oblike potpore kao što su to činili i prošle zime, da su maksimalno iskoristili vrijeme u procesu obnove. 
 
"U tehničkom i normativnom segmentu mi smo u potpunosti pripravni. Vlada je osigurala potrebita sredstva za to i pred nama je razdoblje za započinjanja procesa, ukoliko dopusti zima, a ako ne, to ćemo učiniti na proljeće - izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i izgradnja višestambenih zgrada", rekao je Medved.  
 
Medved je kazao da se tjedno obnavlja više od 20 obiteljskih kuća. "Pozivam građane da, između ostalog, iskoriste mehanizam samoobnove iz zakona - građanin može angažirati ovlaštenog izvođača, a Republika Hrvatska će na u potpunosti iznositi trošak", rekao je Medved. 
 
Naglasio je da veliki broj obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije nije imao građevinsku dozvolu, a kroz Zakon je reguliran mehanizam legalizacije nakon obnove.
 
Izvor: HRT/Vlada
 


Pisane vijesti | Tomo Medved