Medved za HTV: Milanović je Hranja doveo u poziciju da krši Zakon o obrani

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved večeras je gostovao u Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o odnosu predsjednika Republike i ministra obrane, obilježavanju Dana sjećanja i obnovi Banovine. 

Naglasio je da sve sastavnice nacionalnog sustava sigurnosti obavljaju svoj posao profesionalno i odgovorno. U tom pogledu, kazao je, naša Vlada čini iznimne napore upravo u svjetlu nabavke nove opreme i stalnog usavršavanja.
 
Proračun Ministarstva obrane preko 7 milijardi kuna
 
„Spomenut ću samo da je i na prošloj sjednici Vlade, odlukom Vlade u svjetlu modernizacije naših oružanih snaga, proračun Ministarstva obrane podignut za 2 milijarde i 387 milijuna kuna i on će iznositi preko 7 milijardi, najviše od Domovinskog rata. To je najbolji pokazatelj odnosa naše Vlade prema sastavnicama nacionalne sigurnosti, a poglavito prema Hrvatskoj vojsci“, istaknuo je Medved.
 
Ministar se osvrnuo i na odnos Predsjednika Republike i ministra obrane.
 
Kazao je da je načelnik Glavnog stožera svojom zapovjedi odbio provesti odluku ministra obrane, a da je Predsjednik Republike doveo načelnika Glavnog stožera u poziciju da krši Zakon o obrani.
 
„U skladu s traženjem ministra obrane Inspektorat obrane provest će ekspertizu, nalaz i pregled Glavnog stožera u svjetlu snimanja stanja i utvrđivanja eventualnih propusta kod donošenja zapovijedi od strane načelnika Glavnog stožera“, rekao je Medved
 
Na pitanje slaže li se da ovaj sukob može izazvati eventualnu podjelu u oružanim snagama, ministar je naglasio da ništa što se trenutno odvija neće narušiti sposobnosti Hrvatske vojske da budu jamac sigurnosti hrvatskih građana.
 
„Hrvatska vojska je jedinstvena, Hrvatska vojska je iz naroda, ona je iz Domovinskog rata. Hrvatska vojska je moderna i suverena. Republika Hrvatska je danas članica NATO saveza. Hrvatska vojska je naš stup sigurnosti i ni na koji način ovi detalji koji se odvijaju, a koje možemo smatrati neprihvatljivima, neće narušiti sposobnosti Hrvatske vojske da budu jamac sigurnosti hrvatskih građana“, istaknuo je.
 
Medved je upitan i što očekuje od sudionika sukoba 9. studenog na sastanku Odbora za nacionalnu sigurnost?
 
„Prije svega očekujem da se prestane vršiti ovakav pritisak prema načelniku Glavnog stožera. Očekujem da se pripremimo za 9. studenog, i za sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje će sva ova pitanja biti stavljena na stol. O njima ćemo raspraviti na odgovarajući način u odgovarajućem formatu i donijeti odgovarajuće zaključke“, poručio je.
 
Smjernice HZJZ bit će nam vodilja u pripremi obilježavanja Dana sjećanja
 
Ministar se osvrnuo i na obilježavanje 30. obljetnice stradanja Vukovara i Dana sjećanja. S obzirom da epidemiološke prilike nikako nisu dobre u ovom trenutku, upitan je razmatra li se mogućnost da kolone uopće ne bude.
 
Medved je rekao da su do sada održane dvije sjednice Savjeta i da se svakodnevno prati stanje te da epidemiolozi redovito dostavljaju izvješća i procjene.
 
Podsjetio je i da je pred nama blagdan Svih svetih, koji je prošle godine iza sebe ostavio velik broj zaraženih. Dodao je i da će se iza tog blagdana sazvati Savjet.
 
„Smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bit će nam vodilja u kojem smjeru ćemo nastaviti pripreme. Obilježit ćemo 30. obljetnicu Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, ali o formatu i načinu kako ćemo to provesti, upoznat ćemo naše građane, vodeći pritom računa da štitimo zdravlje svih građana. Za sada nećemo komunicirati o načinu i obliku organiziranja. Sačekajmo 10-tak dana i tad ćemo imati jasniju sliku vezano za broj novozaraženih“, rekao je Medved.
 
Obnova Banovine – U zakon smo ugradili izgradnju višestambenih zgrada
 
Komentirao je i događaje na Banovini i što za nju znače jučer u Saboru usvojene izmjene Zakona o obnovi
 
Ministar se najprije osvrnuo na napore koji su učinjeni u proteklih 10 mjeseci od potresa na Banovini. Kazao je da su do sada  uklonjena 402 objekta, od kojih su 264 obiteljske kuće, što je osnovna pretpostavku za obnovu. Dodao je da je obnovljeno 713 objekata.
 
Naglasio je da je izmjenama i dopunama Zakona Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dobio punu nadležnost za cjelokupnu obnovu na području Sisačko-moslavačke županije.
 
„U zakon smo ugradili mjeru koja dosad nije bila prepoznata, odnosno nije bila u zakonu, a to je izgradnja višestambenih zgrada. Važnim smatram i mjeru da je kroz zakon predviđena kupnja nekretnine koja se nalazi na tržištu, kao model stambenog zbrinjavanja osoba koje su stradale u potresu“, zaključio je Medved.
 
Izvor: HTV/Vlada
 

Pisane vijesti | Tomo Medved