Meštrovićeva djela svjedoče o univerzalnoj snazi njegova umjetničkog izričaja i dubini njegove kreativnosti

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/22 studenog/klovicevi_1 (8).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je večeras svečanom otvaranju retrospektivne izložbe posvećene velikanu hrvatske umjetnosti, kiparu Ivanu Meštroviću, upriličene povodom 140. obljetnice rođenja velikog umjetnika i 40. godišnjice djelovanja Galerije Klovićevi dvori.

U svom je obraćanju istaknuo da je Ivan Meštrović bio univerzalni umjetnik bez premca - kipar, arhitekt, slikar i pisac - čija djela svjedoče o univerzalnoj snazi njegova umjetničkog izričaja i dubini njegove kreativnosti, ali i istinski hrvatski domoljub koji će zauvijek ostati upamćen po tome što je najvrjedniji dio svog bogatog opusa posmrtno ostavio domovini Hrvatskoj.
 
''Ovo je prilika da još jednom iskažemo zahvalnost velikom kiparu, njegovoj obitelji te sadašnjoj i svim bivšim ravnateljima Muzeja Ivana Meštrovića koji se nastavljaju brinuti o njegovoj baštini'', rekao je.
 
Podsjetio je da je Vlada nakon potresa omogućila da se, pored niza drugih zagrebačkih muzeja, obnovi i Atelier Meštrović za što su bila osigurana i odgovarajuća financijska sredstva. Izrazio je zadovoljstvo što se priprema i projekt energetske obnove obiju lokacija Meštrovićevih muzeja u Splitu - zgrade Galerije i Kaštilca.
 
Zahvaljujući Meštroviću Hrvatska i danas ostvaruje uspješnu međunarodnu kulturnu suradnju
 
Naglasio je da o Meštrovićevoj umjetničkoj veličini, o rasponu njegova utjecaja na publiku, ali i umjetnike, svjedoči njegova međunarodna karijera.
 
U Klovićevim dvorima predstavljeno je više od 200 njegovih skulptura koje su stigle iz New Yorka, Tate Gallery u Londonu, Leedsa, Ljubljane, Beograda, Rima i Praga te iz raznih dijelova Hrvatske. Posudbe iz muzejskih i privatnih kolekcija diljem Europe svjedoče o Meštrovićevim vezama i kontaktima zahvaljujući kojima Hrvatska i danas ostvaruje uspješnu kulturnu suradnju.
 
''Njegova umjetnička ostvarenja nisu samo nacionalno blago, već su i univerzalno naslijeđe koje nadilazi granice i povezuje nas s drugim narodima i umjetničkim izrazima. Njegova djela u privatnim i javnim zbirkama te mjestima širom svijeta neprolazni su i vjerodostojan promotor Hrvatske'', kazao je premijer.
 
Za Hrvatsku su od iznimnog značaja ovakvi sveobuhvatni međumuzejski i međunarodni projekti koji se temelje na osnaživanju međuinstitucionalne suradnje kojima je cilj predstaviti, očuvati i valorizirati hrvatsku kulturnu baštinu, a ova velika obljetnička godina posvećena Meštroviću najavljena je otvaranjem izložbe krajem 2022. godine u Pragu.
 
''Tamo je Meštrović predstavljen europskoj javnosti kao graditelj mostova koji povezuju Hrvatsku s drugim europskim sredinama, kao onaj koji povezuje istok i zapad Europe te Mediteran i srednju Europu.''
 
Svečano obilježavanje 140. godišnjice rođenja ovog velikog majstora kiparstva obilježeno je nizom izložbi i programa diljem Hrvatske, od, kako je kazao Plenković, ''predivnih krajolika Otavica do Splita, Sinja, Knina, Drniša, Šibenika sve do rodnog Vrpolja, svaki kutak naše domovine postao je pozornica na kojoj obilježavamo stvaralaštvo jednog od najvećih hrvatskih kipara svjetskog dosega''.
 
''Svjetionik hrvatskog identiteta u umjetničkom i intelektualnom smislu''
 
Veliki interes za ovu izložbu, kako domaće tako i inozemne javnosti, potvrđuje da je Meštrović više od autora.
 
''On je svjetionik hrvatskog identiteta u umjetničkom i intelektualnom smislu. Njegova je umjetnost potvrda izraza da je on Homer u kamenu. Njegov opus, u europskim i svjetskim razmjerima, neiscrpna je inspiracija i ostavlja nezamjenjiv utjecaj na generacije umjetnika'', poručio je Plenković izrazivši želju da ova izložba bude prilika da se iznova otkrije ljepota, grandioznost i dubina Meštrovićevog stvaralaštva.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je autoricama i kustosicama izložbe - muzejskoj savjetnici u Klovićevim dvorima Petri Vugrinec i muzejskoj savjetnici u Atelijeru Meštrović Barbari Vujanović kao i zaposlenicima obiju ustanova na neizmjernom trudu i marljivosti s kojima su organizirali izložbu.
 
''Neka ova večer bude duboko ukorijenjena u poštovanje prema Meštrovićevom naslijeđu, koje istodobno oblikuje naš kulturološki identitet i nadmašuje granice Hrvatske te ga prenosi na europsku i svjetsku razinu'' poručio je te proglasio izložbu otvorenom.

Pisane vijesti | Andrej Plenković