Milanović je primitivnim i divljačkim napadom prešao sve granice, više se ne namjeravamo sastati s njim

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je danas da je predsjednik Republike Zoran Milanović primitivnim i divljačkim napadom na HDZ, Vladu i njega osobno prešao sve granice i pokazao ogromnu nervozu, primitivizam i verbalno divljaštvo te mu poručio da se više nemaju namjeru sastajati s njim, već će ga bojkotirati u svakom smislu. "Više se ne namjeravamo sastati s njim na Vijeću za nacionalnu sigurnost, fizički sigurno ne, tako da ne gubimo naše vrijeme i ne dovodimo sebe u kontakt s nekim tko je u stanju na ovako primitivan i divljački način pristupati prema cijeloj stranci i Vladi, i mnogima od nas osobno", rekao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas u izjavi za medije na, kako je kazao, "primitivne i divljačke" izjave predsjednika Republike danas u Zadru kojom je prešao sve granice.
 
Istaknuo je da je gostoprimstvo HDZ-ovog župana Zadarske županije Longina i HDZ-ovog gradonačelnika Grada Zadra Dukića uzvraćeno od strane Milanovića brutalnim napadom na HDZ nazvavši je "strankom koja zaudara na UDBA-u" i "bandom".
 
"Brutalni napadi na HDZ da je to stranka koja 30 godina zaudara na UDBA-u, da smo mi svi banda, da smo lopovi, da je moj otac udbaški doušnik, da sam ja nekakav udbaški gojenac. Onda je lagao da sam ja nešto govorio o generalima ili ih napadao, što, naravno, nema nikakve veze s vezom. Pokazao je ogromnu nervozu, pokazao je primitivizam, pokazao je u retoričkom smislu divljaštvo. Nama je to sve skupa poznato, a nažalost i hrvatskoj javnosti već otprilike dvije godine", kazao je premijer Plenković.
 
Milanoviću je očito potrebna nečija pomoć s obzirom da zagađuje javni prostor
 
Podsjetio je da predsjednik Republike, u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, nije reagirao na inicijativu premijera Plenkovića za sazivanjem sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost upućenu još 24. veljače, te ponovio da nema članice EU-a ili NATO-a koja ima slična tijela, a da se ta tijela nisu sastala.
 
Ustvrdio je da se Vlada više niti ne namjerava s njim sastati fizički u tom formatu, kako ne bi gubila svoje vrijeme i dovodila se u kontakt s nekim tko je u stanju na tako primitivan i divljački način nastupati prema cijeloj stranci, cijeloj Vladi i mnogima od njih osobno.
 
"On ima očito puno problema izvedenih na čistac. Neka se očituje, a mi ćemo raditi sve što treba za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo", poručio je predsjednik Vlade preporučivši predsjedniku Republike da svoje probleme i način komunikacije rješava s nekim tko mu može pomoći jer mu je očito potreban nečiji savjet i nečija pomoć s obzirom da zagađuje javni prostor na neciviliziran, nekulturan i nedostojan način.
 
Šteta koju nam je Milanović priuštio u vanjskopolitičkom smisli je zastrašujuća
 
Citirajući neke predsjednikove današnje izjave o navodnim izjavama premijera Plenkovića o hrvatskim generalima, ustvrdio je da se radi o patološkom lažovu i pozvao da se preslušaju sve njegove izjave jučer i danas kako bi se utvrdilo da u njima nema ni trunke istine.
 
"Niti trunke, niti aluzije na tako nešto, niti milimetra takvih konotacija. Dapače, ja sam rekao da su to heroji Domovinskog rata. Dakle, čovjek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam je li njihov agent ili ne, ali šteta koju nam je pričinio u vanjskopolitičkom smislu u protekla dva mjeseca je zastrašujuća. Često smo se morali crvenjeti i odgovarati polupolitički i poludiplomatski o tome kakve su sve njegove izjave, a da ne govorim da to nisu bila samo kolutanja očima i čuđenje europskih državnika, nego ozbiljna zabrinutost za zdravlje", kazao je premijer Plenković.
 
Upitan za komentar na izjave predsjednika Republike o rekonstrukciji Vlade, premijer Plenković ustvrdio je kako njega rekonstrukcija ne dotiče niti milimetra.
 
"Rekonstrukcija je moje pitanje i pitanje Hrvatskog sabora", kazao je poručivši predsjedniku Republike da bi mu bolje bilo, umjesto da se bavi Vladom, da se bavi svojim kućnim odgojem, pristojnošću ili nedostatkom iste.
 
Bojkotirat ćemo Milanovića u svakom smislu, o stvarima kojima trebamo komunicirati činit ćemo to pisanim putem  
 
"Ako netko nekoga naziva bandom, korumpiranim ili da zaudara na UDBA-u, onda vidite o kakvoj se osobi radi. To je osoba koja je pokidala i minimalne načine komunikacije", dodao je ustvrdivši kako više niti jedan ministar, dok je ove Vlade, neće s predsjednikom Republike putovati ili organizirati zajedničke sastanke ili konferencije.
 
"Bojkotirat ćemo ga u svakom smislu", poručio je ustvrdivši kako je takvo ponašanje prešlo sve granice.
 
"Možemo biti dovoljno tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo i da to slušamo. Možda su se ljudi koji su njemu dali povjerenje zabunili, ali to što su oni glasali za njega ne obvezuje nas da komuniciramo s nekim tko je u stanju ovako nešto reći", dodao je predsjednik Vlade ustvrdivši da o svemu o čemu trebaju komunicirati to mogu raditi pisanim putem.
 
Osvrnuo se i na aluzije koje su iznesene i danas u Sabornici tijekom Aktualnog prijepodneva o tome kako zapravo HDZ stoji iza inicijative o pomilovanju, ustvrdivši da se radi o gluposti, budalaštinama i lažima.  
 
"S tim su nastupili Benčićka i Grbin, valjda u dosluhu s njim, jer ne znam što bi drugo bilo. Dakle, većih gluposti i budalaština i laži, kojih smo se danas naslušali od njega u smislu divljaštva i primitivizma, a od njih u smislu nekakve političke nepismenosti. Manipulatori u smislu da moguće sve negativne strelice bace na HDZ. To se neće dogoditi", rekao je premijer Plenković.
 
I štetočinska politika karijesa s Pantovčaka  zatvorila je sva vrata prema konsenzusu u BiH
 
Podsjetio je i da je Vlada u zadnje dvije godine, kroz rasprave na Europskom vijeću, puno radila kako bi pomogla Hrvatima u Bosni i Hercegovini, nastojeći tu temu emancipirati na međunarodnoj razini.
 
"Ostvarili smo velike iskorake. Nažalost, moram reći da bošnjačka strana, to je sad sasvim jasno osobito nakon Neuma i zadnjih razgovora u Sarajevu, nije željela napraviti taj završni korak i dogovor. Mi smo kreirali svo ozračje u međunarodnoj zajednici da se to dogodi, ali se to nažalost nije dogodilo", kazao je ustvrdivši da su Hrvati u BiH bili najkonstruktivniji i željeli da se riješi pitanje ograničene izborne reforme i izmjena izbornog zakona.
 
S obzirom na najave da će središnje izborno povjerenstvo BiH krenuti s izbornom procedurom početkom svibnja, očito je da će se dogoditi manje-više ista situacija kao ova sada – a to je BiH koja nije funkcionalna i u kojoj se Hrvati osjećaju neravnopravnim i u kojoj se neće moći provoditi reformski procesi niti postići napredak u ambicijama za ulazak u Europsku uniju.
 
"To je šteta i to je loše. Kuća se gradi od temelja i ja sam to osobno rekao gospodinu Izetbegoviću više puta", dodao je.
 
"Međutim, moram priznati da je politika karijesa s Pantovčaka bila štetočinska. Izjavom koja je bila upućena Bošnjacima "prvo sapun, pa parfem", on je zatvorio sva vrata da se postigne konsenzus. I to je važno da Hrvati u Bosni i Hercegovini znaju", poručio je premijer Plenković.
 
To je kazao, pojasnio je, jer su "manipulatori i njegovi sitni potrčci i jataci iz Mosta" već danas pokušali okriviti HDZ i Vladu zbog toga što se dogovor nije postigao.
 
Hrvatska je prijatelj i partner BiH, ali ne prihvaća da se Hrvate ne tretira ravnopravno
 
"Naprotiv, mi smo učinili sve, a ni oni ni on nisu učinili ništa. Naprotiv, učinili su štetu", istaknuo je poručivši da je jedini put u budućnost u BiH obnova povjerenja, partnerstva i savezništva u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka.
 
Hrvatska je, dodao je, prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine i želi joj pomoći, ali ne prihvaća da se Hrvate ne tretira ravnopravno, jer to nije duh Daytona, niti Pariza, a nije bilo ni očekivanje predsjednika Tuđmana, izrazivši žaljenje jer nije došlo do dogovora.
 
Na kraju se na upit novinara osvrnuo na izjavu predsjednika Milanovića da je minirao dogovor nekoliko istočnoeuropskih predsjednika uvjetujući da se uz Ukrajinu u tom pismu spomene i BiH.
 
"Nije on ništa minirao, on je samo odbio potpisati jedno pismo drugih predsjednika bez izvršnih ovlasti. Tako da o toj gradnji Potemkinovih sela, o njegovoj prisutnoj vanjskopolitičkoj ulozi ne treba ni trošiti riječi", zaključio je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković