Milanović se u Washingtonu nije ogradio od osnivanja NSATU-a, a sada sprječava odlazak 5 hrvatskih časnika u Njemačku

Vlada objavljuje u cijelosti Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO-ovoj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU), koju je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić uputio predsjedniku Zoranu Milanoviću na prethodnu suglasnost, a koju je predsjednik uskratio.

To je nužno kako bismo u cijelosti otklonili potpuno neistinite i zlonamjerne interpretacije o tome da je namjera sudjelovanja u NATO-ovoj aktivnosti ,,slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu'' ili ,,uvlačenje Hrvatske u sukob s Rusijom'', što su laži kojima Zoran Milanović kontinuirano, već godinama, zastrašuje javnost. Prije svega, važno je napomenuti da je Ministarstvo obrane u odluci već unaprijed predvidjelo da pripadnici OSRH ne mogu biti raspoređeni izvan teritorija država članica NATO-a, niti angažirani na teritoriju Ukrajine.
 
Sudjelovanjem u aktivnostima NSATU-a sveukupno bi do 5 hrvatskih časnika, u razdoblju od 2024., 2025. i 2026., otišlo u Wiesbaden, koji se nalazi u Njemačkoj, a ne u Ukrajini. Nije niti predviđeno slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu, a Milanović je jedino ''spriječio'' pridruživanje 5 ili manje hrvatskih časnika zapovjedništvu NSATU-a u Njemačkoj! Pritom njihova uloga tamo bila bi primarno logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu. Sama uspostava NSATU-a ima svrhu objedinjavanja i usklađivanja aktivnosti koje države članice NATO-a već rade, osobito u pogledu pružanja vojne pomoći, koju Hrvatska redovito pruža bilateralnim putem Ukrajini.
 
Usto, Odluku o pokretanju NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini donijele su države saveznice na Summitu NATO-a u Washingtonu u srpnju 2024. Na tom je sastanku Hrvatsku predstavljao Zoran Milanović, koji se tada mogao usprotiviti toj odluci, ali nije. Na summitu je zajedno s drugim šefovima država i vlada usvojio tekst Deklaracije, da bi onda na domaćoj sceni manipulativno iznosio drugačije stajalište. Dakle, bio je na Summitu u Washingtonu, usvojio zajednički tekst Deklaracije šefova država i vlada i u svom govoru se nije ogradio od osnivanja NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini.
 
Dostavljamo na uvid tekst iz Deklaracije šefova država i vlada usvojene na Summitu NATO-a u Washingtonu:
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_227678.htm
…15. We look forward to meeting with President Zelenskyy in the NATO-Ukraine Council. We reaffirm our unwavering solidarity with the people of Ukraine in the heroic defence of their nation, their land, and our shared values.  A strong, independent, and democratic Ukraine is vital for the security and stability of the Euro-Atlantic area.  Ukraine’s fight for its independence, sovereignty, and territorial integrity within its internationally recognised borders directly contributes to Euro-Atlantic security.  We welcome announcements by Allies to provide Ukraine with critical additional air defence systems as well as other military capabilities.  To help Ukraine defend itself today, and deter Russian aggression in the future, we have:
  • Decided to establish the NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) to coordinate the provision of military equipment and training for Ukraine by Allies and partners. Its aim is to place security assistance to Ukraine on an enduring footing, ensuring enhanced, predictable, and coherent support.  NSATU, which will operate in Allied states, will support Ukraine’s self-defence in line with the UN Charter.  NSATU will not, under international law, make NATO a party to the conflict.  It will support the transformation of Ukraine’s defence and security forces, enabling its further integration with NATO.
 
I ovo svjedoči o Milanovićevom, po običaju nedosljednom i neiskrenom postupanju, a ujedno i štetnom za hrvatske nacionalne interese, jednako i kad je nazivao ''izdajnikom'' svakog onog koji glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO, da bi potom podržao njihovu kandidaturu. 
 
Slijedom toga, jasno je da Hrvatskoj ne prijeti nikakvo uvlačenje u rat. Upravo je Milanović taj koji ovakvim potezima nepotrebno izlaže i dodatno izolira Hrvatsku na međunarodnoj sceni, rušeći njezin kredibilitet kao saveznice NATO-a. Time što pomažemo Ukrajini, koja brani svoju slobodu i zajedničke demokratske vrijednosti cijele Europe, ne ugrožavamo poziciju Hrvatske, već naprotiv, postupamo odgovorno i u skladu s našim nacionalnim interesima.
 
Čvrsto integrirana u okviru NATO-a, Europske unije, europodručja i Schengena, Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna država, već je dosljedna u poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije, koja je prouzročila ubijanje civila i razaranje ključne infrastrukture u Ukrajini. Za razliku od politike Vlade, Milanović služi kao instrument za provođenje ruske propagande i slabi Hrvatsku poziciju kao saveznice u NATO-u.
 
 

Pisane vijesti