Milošević za RTL: Bila bi jaka simbolička poruka da je danas izglasan Zakon o obnovi

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević gostujući u RTL-u Danas ocijenio je kako bi bila "jaka simbolička poruka od politike da je danas u Saboru izglasan zakon o obnovi".
 
Podsjetio je kako je danas točno mjesec dana otkako je potres pogodio Sisačko-moslavačku županiju, dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije.
 
"Mislim da je danas svatko očekivao da će zakon biti izglasan. Bojkot kvoruma je legitimna borba u političkom životu u parlamentarizmu. Međutim, izglasavanje tog zakona je nešto više od politike i mislim da je danas trebalo izglasati taj zakon i na taj način poslati podršku ljudima da politika u Zagrebu misli na njih i da želi da obnova što prije krene", istaknuo je Milošević za RTL Danas.
 
Zakon je trebao biti izglasan jednoglasno ili uvjerljivo kako bi politika pokazala jedinstvenost narodu koji očekuje pomoć
 
Na pitanje je li politika i vladajuća i opozicije danas pokazala da ne misli na nastradale s obzirom na to da zakon nije izglasan, Milošević je rekao da je zakon trebao biti izglasan, jednoglasno ili sa uvjerljivim brojem glasova, "upravo kako bi politika pokazala jedinstvenost i podršku narodu koji očekuje pomoć i koji prima pomoć sve ove dane".
 
Kreću rušenja u centru Petrinje, prve na redu robna kuća i bivša vojarna
 
Milošević, koji je i zamjenik ravnatelja Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, najavio je da se sutra kreće s prvim rušenjem u centru Petrinje.
 
"Krećemo s rušenjem robne kuće i bivše vojarne Zrin koji su u državnom vlasništvu", najavio je.
 
"Mi ćemo biti u stalnom kontaktu s gradskim vlastima u Petrinji pa ćemo napraviti plan rušenja, dakle, prvenstveno zgrada u državnom vlasništvu, zgrada u vlasništvu lokalne samouprave, tamo gdje su papiri čisti, ali rušit ćemo i sve one privatne objekte koji se moraju rušiti i koji ugrožavaju živote građana ili neku drugu građevinu", rekao je i dodao da će im za to biti potrebna suglasnost vlasnika.
 
Ako takve suglasnosti ne bude, onda će procedura biti malo kompliciranija, ali neće zaustaviti taj proces, dodao je Boris Milošević.
 
Reakcija države bila je trenutačna
 
Ocjenjujući razdoblje mjesec dana nakon razornog potresa te reakciju države i rad stožera, Milošević je rekao da je reakcija države bila trenutačna - Vlada je odmah reagirala, donesena je odluka o interventnim sredstvima, podignute su sve službe koje su stajale na raspolaganju, odmah je u centru Petrinje podignut šator Civilne zaštite i Hrvatskog Crvenog križa.
 
Milošević je rekao i da sve što je država u prva dva-tri dana napravila jednostavno nije bilo dovoljno da sanira razmjere tog potresa, ali i dodao da su statičari do današnjeg dana pregledali više oštećenih objekata nego u cijelom potresu koji je pogodio Zagreb lani u ožujku.
 
Teško je, dodao je, reći što je moglo bolje jer država je apsolutno podigla sve službe koje je tada imala na raspolaganju, ali razmjeri tog potresa su pokazali da to što se diglo jednostavno nije bilo dovoljno.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Boris Milošević